EU se shodla na dalších sankcích proti Rusku. Týkají se konkrétních lidí i zkapalněného plynu

Znovuzvolený ruský prezident Vladimir Putin

Nové sankce proti Rusku

Zástupci zemí Evropské unie se ve čtvrtek shodli na čtrnáctém balíku sankcí proti Rusku, oznámilo belgické předsednictví v Radě EU. Podle českého zastoupení při EU se sankční seznam rozrůstá o více než 100 fyzických i právnických osob, ale i o některé sektorové oblasti. Nové sankce mimo jiné obsahují zákaz překládky ruského zkapalněného zemního plynu (LNG). Sankce musí ještě formálně schválit členské státy.

K potvrzení balíku by mělo dojít na pondělním jednání unijních ministrů zahraničí v Lucemburku. Původně se očekávalo, že nové sankce budou schváleny již minulý týden, tedy před víkendovým summitem o míru na Ukrajině, který se uskutečnil ve Švýcarsku.

ČTĚTE TAKÉ: Požadavky Ruska je třeba odmítnout, tvrdí Baar. Změna hranic silou by podle něj vedla ke světovému konfliktu

Zástupci členských států o nových sankcích vůči Rusku mnohokrát dlouze diskutovali a některé země měly proti některým navrhovaným omezením výhrady. Nejdříve se balík nelíbil Maďarsku či pobaltským zemím, nakonec mělo proti jeho části výhrady Německo. Praha měla námitky, že v něm opět není český požadavek na omezení pohybu ruských diplomatů v schengenském prostoru.

„Tento balíček přináší nová cílená opatření a maximalizuje dopad stávajících sankcí tím, že vyplňuje dosud existující mezery,“ uvedlo belgické předsednictví. Jeho prohlášení souvisí s tím, že už při schvalování předchozích balíčků sankcí proti Rusku se vždy řešilo, že není důležité jen zavádět opatření nová, ale rovněž zajistit, aby byla účinněji vymáhána starší omezení.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Dron roztrhal ruský tank na kusy, ukazují záběry. Masivní explozi nepřežila většina posádky

Tagy:
peníze obchod zemní plyn Evropská unie omezení pohybu sankce seznam diplomat Rusko Rada Evropské unie ruská invaze na Ukrajinu Schengenský prostor zkapalněný zemní plyn