Baar: Požadavky Ruska je třeba odmítnout. Změna hranic silou by vedla ke světovému konfliktu

Politický geograf Vladimír Baar

ZPRÁVY PLUS (169)

Ruské požadavky je nutné odmítnout za každou cenu, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS politický geograf Vladimír Baar. Pokud by Rusko prosadilo změnu hranic silou, mohlo by podle něj dojít k celosvětovému konfliktu. Ostatní země by si totiž mohly začít nárokovat dříve okupovaná území.

Ruský prezident Vladimir Putin podle agentury TASS označil stažení ukrajinských vojáků z východu a jihu Ukrajiny za podmínku pro rozhovory s Kyjevem. Ukrajinské jednotky musí podle šéfa Kremlu opustit Doněckou, Luhanskou, Chersonskou i Záporožskou oblast, tedy regiony, které Rusko částečně okupuje. Pokud by ale Rusko prosadilo změnu hranic silou, může podle politického geografa Vladimíra Baara dojít k celosvětovému konfliktu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Válka nutí Rusko řešit letitou korupci. Putin sráží hlavy na vysokých postech, uvádí analýza

„Rusko tím otevírá Pandořinu skříňku, protože za pár desítek let může přijít Čína a říct, že celé Poamuří bylo součástí Číny, takže: Rusko, vraťte ho, protože my jsme silnější, je nás více a my si ho vezmeme,“ popsal Baar ve vysílání CNN Prima NEWS. Podotkl, že pokud by ve válce na Ukrajině mělo k takovému průlomu dojít, byla by to katastrofa i pro mnoho dalších zemí. Podle něj by se to mohlo týkat i nás. „Třeba Německo, které se může za 50 let změnit a říct, tak jako to říkal Hitler, že celé České království bylo součástí říše, takže ho zase bude anektovat,“ řekl Baar.

Ruské požadavky je proto podle něj nutné odmítnout za každou cenu. „A to i za cenu, že bude existovat třeba nějaké dlouhodobé příměří. Lze to akceptovat jedině poté, kdy Ukrajina sama řekne, že se vzdává území, to je jediná možnost,“ popsal Baar.

Ruský požadavek ale odmítá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle něj Putin postupuje právě jako Adolf Hitler. „Chce tu část našich území, které okupují ruské jednotky, ale i další část, která okupována není,“ uvedl ukrajinský prezident.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Cesta k míru? Země se shodly, co Rusko musí udělat a co je z jeho strany nepřípustné

Tagy:
Vladimir Putin Německo Ukrajina Rusko Čína Kyjev Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Vladimír Baar Moskevský Kreml ruská invaze na Ukrajinu