Cesta k míru? Země se shodly, co Rusko musí udělat a co je z jeho strany nepřípustné

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Summit o míru na Ukrajině

Návrh závěrečného prohlášení z mezinárodního summitu o Ukrajině, jehož cílem je odstartovat mírový proces, uvádí, že pokračující válka Ruska proti Ukrajině způsobuje rozsáhlé utrpení lidí a ničení. Požaduje propuštění všech válečných zajatců a navrácení odvlečených ukrajinských dětí a všech deportovaných civilistů. Jakékoliv vyhrožování jadernými zbraněmi či jejich použití v kontextu probíhající války Ruska proti Ukrajině je nepřípustné, praví se v návrhu, o kterém v sobotu večer informovala agentura Reuters.

Účastnické státy podle dokumentu potvrzují svůj závazek zdržet se použití hrozeb či síly proti územní celistvosti či politické nezávislosti jakéhokoliv státu, včetně Ukrajiny. „Potvrzujeme svůj závazek dodržovat mezinárodní právo, včetně Charty OSN,“ praví se v návrhu.

ČTĚTE TAKÉ: Zelenskyj: Svět dělá první krok ke spravedlivému míru. Ve Švýcarsku začal summit o Ukrajině

Ten dále zdůrazňuje význam plně bezpečné plavby obchodních lodí a jejich přístupu do přístavů v Černém a Azovském moři, jakož i bezpečného provozu jaderných elektráren a zařízení „pod plnou a svrchovanou kontrolou Ukrajiny“, a to včetně Záporožské jaderné elektrárny, kterou okupují ruské síly. Jako nepřijatelné odsuzuje útoky na obchodní lodě a na infrastrukturu v civilních přístavech.

Summit v horském středisku Bürgenstock u Lucernu, o jehož svolání požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, má především položit základy dalším jednáním o ukončení války, kterou před více než dvěma roky zahájilo Rusko. Účastní se delegace stovky zemí a organizací, včetně 57 hlav států a šéfů vlád. Česko na summitu zastupuje prezident Petr Pavel.

Pavla v sobotu vpodvečer na summitu stejně jako ostatní státníky přivítal Zelenskyj spolu se švýcarskou prezidentkou Violou Amherdovou. Následovalo úvodní jednání s proslovy části státníků.

Za Spojené státy se zúčastní viceprezidentka Kamala Harrisová a poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Státníci z celého světa se musí rozhodnout, co znamená spravedlivý mír na Ukrajině, v sobotu se k němu mezinárodní společenství začíná přibližovat. Na úvod dvoudenního summitu ve Švýcarsku to řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Delegace desítek zemí jednají o jaderné a potravinové bezpečnosti a o uvězněných či unesených Ukrajincích.

Kyjev se na prvním summitu svého druhu snaží dál budovat mezinárodní podporu pro svůj „mírový vzorec“, který počítá mimo jiné s úplným stažením Rusů z okupovaných částí Ukrajiny. Zatímco Rusko pokračuje ve více než dva roky trvající agresi proti sousední zemi, žádná shoda na uceleném plánu se na švýcarském summitu nečeká. Účastníci toto jednání prezentují jako první krok v dlouhém procesu.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Rusové mají novou zbraň: Na drony vytáhli „želví tanky“. Spíš pojízdné rakve, smějí se lidé

Tagy:
válka Švýcarsko Ukrajina Petr Pavel Česko Rusko Azovské moře Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Charta Spojených národů Záporožská jaderná elektrárna