Stav pohotovosti na Dyji. Déšť zvedl hladiny řek po celém Česku, ve střehu je i Praha

Po vydatných deštích z druhé poloviny minulého týdne platil v pondělí ráno první povodňový stupeň ještě na přibližně 20 místech v Česku, a to včetně Prahy. Dyje na dvou místech dosahovala druhého stupně. Vyplývá to z údajů na povodňovém webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Hladiny některých řek v Česku mohou být podle meteorologů zvýšené až do úterního poledne.

Prvního, tedy nejnižšího ze tří povodňových stupňů, dosahovaly brzy ráno zejména toky v jižní polovině Čech a Moravy, vyplývá ze zpráv ČHMÚ. Prvního stupně dosahovalo rovněž Labe v Děčíně, Litoměřicích a Mělníce a řeka Berounka ve Zbečně a u Bílé Hory na Plzeňsku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: RADAR: Česko čeká velmi deštivý týden. Podívejte se, jestli má pršet i u vás

V Jihočeském kraji byl první stupeň dosažen alespoň na jednom měřícím profilu na řekách Lužnici, Nežárce, Malši a Moravské Dyji. Na jihu Moravy vystoupala na první povodňový stupeň Svratka ve Veverské Bítýšce a Jihlava v Ivančicích. Na druhý stupeň, označovaný jako stav pohotovosti, se dostala Dyje v Ladné u Břeclavi a u přehrady Nové Mlýny.

Prvního stupně dosáhla v noci na pondělí také Vltava v pražské Chuchli. Hlavní město se na vzedmutí hladiny připravilo již v neděli, kdy nechalo preventivně uzavřít protipovodňová vrata na Čertovce a náplavky. Kvůli zvýšenému průtoku ve Vltavě je do odvolání zastavena plavba na všech pražských přívozech, informovala ráno Pražská integrovaná doprava na webu.

Tagy: