Bestiální vražda 13letého školáka? Případ ustupuje stávce, ta ochromuje českou justici

Soud v Plzni zprostil obžaloby podezřelého z vraždy spolubydlícího.

Stávka soudních zaměstnanců

V Česku začala v pondělí třídenní stávka soudních úředníků, kteří jsou nespokojeni s nízkými platy. Soudy fungují ve velmi omezeném režimu. Budovy jsou skoro prázdné, do kanceláří se nedá dovolat a soudní jednání se konají pouze výjimečně. Stávka zasáhla i závažné případy – projednávat se měla žádost o obnovu procesu brutálního vraha třináctiletého dítěte.

Soudní úředníci, kteří jsou nespokojeni se svými platy, již na konci května vedli jednodenní výstražnou stávku. Nyní se rozhodli přitvrdit, do práce nepůjdou hned tři dny. Stávka omezila provoz třeba v největším justičním areálu v Praze Na Míčánkách. Obvykle se tady koná několik desítek hlavních líčení denně, ovšem soudci jich nařídili na pondělí a další dva dny jen několik.

ČTĚTE TAKÉ: STAN se Spolu v kraji jednal jako s pátým kolem, tvrdí Skopeček. Kovářová „takové fňukání“ odmítla

„Do stávky se zapojilo 95 procent zaměstnanců. Neodchází žádné písemnosti, ani je nepřijímáme. Rovněž nezapisujeme nové návrhy a obžaloby, vše se zbrzdí,“ uvedla pro CNN Prima NEWS mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 8 a soudkyně Jana Humeni.

Chodby uvnitř budovy jsou skoro prázdné, většinou se nedá nikam dovolat a jednání se konají jen výjimečně. Jde hlavně o kauzy, v nichž jsou obžalovaní stíhaní vazebně. Podobně vypadá situace i ve zbytku Česka. Soudní síně zůstaly zavřené třeba v Liberci nebo Jičíně.

Skutečný průměrný plat soudních úředníků byl letos podle ministerstva lehce pod 37 tisíci korunami měsíčně, v příštím roce by měl růst. Mezi úředníky jsou však velké rozdíly – například zapisovatelky berou po mnoha letech praxe kolem 25 tisíc korun čistého.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) se k pondělnímu zahájení stávky vyjádřil jen na sociálních sítích, kde uvedl, že jde o vyústění situace, která trvá už několik desítek let.

„To, jak u nás někdo vymýšlí tarify, třídy a podobně, je absolutní šílenství,“ řekl již dříve Blažek s tím, že vše záleží na rozhodnutí vlády a nejde o „otázku dnů, ale možná i několika měsíců“. Podle odborů však k dohodě dojít musí. „Situace zaměstnanců je skutečně tristní,“ sdělila Marie Šafrová, místopředsedkyně Odborového svazu v justici. Až třídenní stávka skončí, budou úředníci dohánět resty, které kvůli protestu na soudech vznikly.

O obnovení případu brutálního vraha bude jasno jindy

Stávka se však týká i závažných kriminálních případů. Soud v Ústí nad Labem má na stole žádost o obnovu procesu Miloslava Prchlíka. V únoru roku 2022 vylákal se svým kamarádem do lesa třináctiletého školáka z Děčína, kterého tam bestiálně umučili.

Rány pěstí a řezání nožem zakončili tím, že mu na hýždě vyryli pentagram a na hlavu mu nasadili mikrotenový sáček. Jeho tělo pak vrahové zaházeli listím a utekli. Školák podle vyšetřovatelů umíral desítky minut. S rozsudkem sedmnácti let vězení se Prchlík nechce smířit.

„Obhajoba záměr odůvodnila tím, že obstarala nový znalecký posudek z odvětví zdravotnictví, který se týká klienta,“ objasnil pro CNN Prima NEWS státní zástupce Jan Svoboda. V pondělí mohlo být jasno. Kvůli stávce si ale Prchlík ještě několik dní na svou šanci počká ve vězení.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Apanáž pro první dámu? Politická sebevražda. míní Korecký, Vláda s rozpočtem podle něj předvádí amatérismus

Tagy:
stávka omezení mzda platy odbory soud vláda Pavel Blažek úředníci soudní proces Ministerstvo spravedlnosti České republiky obnovení procesu Obvodní soud pro Prahu 8 soudní senát