Skopeček: STAN se Spolu v kraji jednal jako s pátým kolem. Kovářová „takové fňukání“ odmítla

Místopředsedové Sněmovny Jan Skopeček (ODS) a Věra Kovářová (STAN)

Politici v Partii hodnotili výsledky krajských voleb

První nabídka STAN pro Spolu ve Středočeském kraji neodpovídala výsledkům voleb. Jednali s námi, jako by oni vyhráli a my byli nějaké páté kolo u vozu. V pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS to uvedl místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS). Zdůraznil, že stále nic není dohodnuto a je klidně možné, že Spolu zůstane v opozici. „Nenecháme se zatlačit od STAN do kouta,“ zdůraznil. Místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová (STAN) reagovala slovy, že není příznivkyní „takového fňukání“. „Navíc, Skopeček je dostatečně silná osobnost, aby si dokázal zjednat pořádek,“ podotkla.

„S hnutím STAN vyjednáváme. Že jsme se nedomluvili tak rychle? To je výsledkem první nabídky hnutí, kdy jejich představa – jak by měla krajská rada vypadat – naprosto neodpovídala volebním výsledkům,“ uvedl Skopeček. Ve Středočeském kraji zvítězilo hnutí ANO před STAN a Spolu.

ČTĚTE TAKÉ: ANO v ostře sledovaném kraji půjde do opozice, uvedl Havlíček. Na Ústecku vznikla koalice

ANO nabízelo Spolu dohodu – kterou místopředseda Sněmovny Karel Havlíček (ANO) označil za „menší zlo“ –, včetně pozice hejtmana, koalice však nakonec uzavřena nebyla a ANO skončilo v opozici. Nyní společně vyjednávají už pouze subjekty, které jsou na druhém a třetím místě.

„STAN s námi jednal, jako kdyby volby vyhrálo a bylo na místě hnutí ANO. Jenže tak to nebylo: STAN nevyhrál, stejně jako hejtmanka Pecková. Skončili druzí, jenže jednání vypadala, že spolu mluví první a my jako nějaké páté kolo u vozu,“ popisoval zákulisí Skopeček.

Zatlačit do kouta se nenecháme, tvrdí Skopeček

Ačkoliv první nabídka STAN byla podle Skopečka neakceptovatelná, jednání se vedou dál. „Také jsme řekli, že pokud se nedohodne vše, není dohodnuto nic. Pro mě a kolegy z ODS není vyloučeno ani zůstat ve středních Čechách v opozici. Určitě se hnutím STAN nenecháme zatlačit do kouta,“ dodal.

Právě na slova o „pátém kole u vozu“ reagovala Kovářová. „Já se kolegovi Skopečkovi omlouvám, ale já nejsem příznvkyní takovéhoto vyjadřování a promiňte, fňukání. A za druhé si myslím, že Skopeček je dostatečně silná osobnost, aby si dokázal zjednat pořádek,“ podotkla s tím, že jasná nabídka stála na tom, že hejtmankou opět bude Petra Pecková (STAN) a určí se nabídka směrem k počtu radních.

„Přesné požadavky zmiňovat nebudu, nebylo by to seriózní, ale druhá nabídka našich zastupitelů pro Spolu byla velkorysá. (...) Myslím, že jsme rovnocennými partnery, a tak to jednání také probíhá. Jsem přesvědčena o tom, že tato koalice za poslední čtyři roky v kraji udělala velký pokrok, měla velké výsledky a bylo by dobré, aby pokračovala,“ doplnila Kovářová.

Ačkoliv má za sebou Spolu a STAN v rámci minulé koalice zmiňované výsledky, podle Havlíčka se současná jednání neobešla bez nátlaku.

ČTĚTE TAKÉ: V Olomouckém kraji je jasno. Hnutí ANO povládne s uskupením SPD, Trikolory, PRO a Svobodných

„Jako hnutí ANO jsme Spolu dali nabídku, nevydírali jsme, nepublikovali naše názory. A teď si udělejte názor – jakým způsobem s vámi jednalo hnutí STAN? Jakým způsobem vás začali vydírat? Jen pár hodin po volbách na vás osobně útočili. To je pro mě naprosto nepřijatelné,“ zastal se kolegy ve studiu Havlíček a dodal, že kdyby mu někdo udělal to samé, tak s ním už nikdy za jeden stůl nesedne: „Bylo to nechutné“.

Koalici ovlivňují příští volby

Téma vydírání ze strany hnutí STAN zmínila také europoslankyně Klára Dostálová (ANO). „Podívejte se, jak jste reagovali na Spolu. Divím se, že se tady kolega (Alexandr Vondra z ODS) neozve, jak jste je vydírali, že jestli nepůjdou se STAN, tak na ně něco praskne. Co to je?“ ptala se Kovářové.

Europoslanec Vondra podotkl, že v krajské politice nejde až tak o ideologii, jako o pragmatičnost. „Samozřejmě to má souvislost s celostátní politikou. Nepochybně jde o argument u lidí, kteří o tom přemýšlí a nesou za to zodpovědnost, že přecijen spolupráce STAN a Spolu na vládním půdorysu je výhodnější kvůli následujícím volbám do Parlamentu,“ hodnotil možné spolupráce ve Středočeském kraji.

Právě k možnému partnerství s některými stranami po parlamentních volbách v roce 2025 se vyjádřil předseda SPD Tomio Okamura. „Nejbližším potenciálním koaličním partnerem je hnutí ANO. Ve Sněmovně jsme pouze dvě opoziční strany, pak už je jen pět vládních. Vlastně, pak tam jsou Piráti, ale ti prosazují legalizaci drog a tak dále. I kdyby se do Sněmovny dostali, nechceme s nimi mít nic společného,“ vzkázal s tím, že dle pohledu na předvolební průzkumy je ANO jediný možný partner.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Nejsem rád, že jsou Piráti z vlády, překvapil Kalousek. Promluvil o Fialovi i nové straně

Tagy: