Třetinu samoživitelů ohrožuje chudoba. Vymýšlím, jak přežít, říká maminka osmiletého Filipa

Až třetina rodin samoživitelů je ohrožena chudobou.

Až třetina rodin samoživitelů je ohrožena chudobou

Až 30 procent rodin samoživitelů je ohroženo chudobou, dokazují to data ministerstva práce a sociálních věcí. Důvodem je inflace, drahé bydlení nebo vysoká cena energií. Stát prý pomáhá sociálními dávkami. Neziskové organizace tvrdí, že je pomoc nedostatečná a špatně cílená, což dokazuje i zvýšený zájem o jejich služby hlavně teď před Vánoci.

„V rámci možností se snažím udělat krásné Vánoce,“ říká paní Jana, maminka osmiletého Filipa. I ona se potýká s těžkou finanční situací, která je o Vánocích ještě citelnější. „Pečeme cukroví a s dárečky nám pomáhají dobří lidé a neziskové organizace,“ uvedla.

ČTĚTE TAKÉ: Přijde dramatický nárůst cen zeleniny, bramborový salát ale nezdraží. Experti prozradili proč

Jana bydlí se synem v pronajaté garsonce a poplatit měsíční náklady je podle jejích slov neustálý boj. „Platím skoro 11 tisíc a skokově mi to bylo navýšeno o tři tisíce. Příjem mám zhruba 21 tisíc se vším všudy, platím insolvenci, takže mi zbývá nezabavitelná částka. Když už nezbývá nic, tak vymýšlím, jak přežít,“ svěřila se Jana.

„Podle dotazníkového šetření nám vyšlo, že drtivá většina z nich, až 82 procent, ušetří měsíčně méně než 500 korun nebo neušetří vůbec,“ uvedla spoluzakladatelka organizace Fandi mámám Žaneta Slámová.

Paní Jana je třetím rokem v invalidním důchodu, přesto si chodí přivydělávat. „Práci jsem sehnala až v chráněné dílně. Byl to pro mě jako samoživitelku se zdravotním handicapem problém,“ vysvětlila.

Pomáhat samoživitelům se snaží prý i ministerstvo práce a sociálních věcí, a to nejen sociálními dávkami. Podle Jiřiny Kunáškové z oddělení koncepce SPOD a NRP ministerstva práce a sociálních věcí může samoživitelům výrazně ulehčit i takzvaná „MOPka“, tedy jednorázová sociální dávka hmotné nouze. A pomoci by měla i podpora přístupu na trh práce, tedy podpora zkrácených úvazků.

Pomoc od státu však není podle neziskovek rozhodně odpovídající. „Pokud by byla skutečně dostatečná, tolik lidí by se neobracelo s žádostí o pomoc na neziskové organizace,“ zdůraznila ředitelka Klubu svobodných matek Dana Pavlousková.

Podle dat ministerstva práce a sociálních věcí je v Česku zhruba tři tisíce rodin samoživitelů. Nejvíce jich je v Karlovarském a Ústeckém kraji.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Samoživitelky čekají náročné Vánoce. Mnoho z nich nemá finance na dárky ani stromeček

Tagy:
Vánoce chudoba samoživitelé sociální dávky neziskové organizace ekonomika