Rybí polévka, smažené řízky, kapr, bramborový salát a také cukroví. Přesně tyto pochutiny zdobí štědrovečerní tabuli téměř v každé české domácnosti. Na čem si ovšem pochutnávají lidé ve světě? V Argentině například připravují pečeného páva, ve Francii si zas libují v ústřicích či uzeném lososu.
Dánsko
Dánské štědrovečerní menu se často skládá z pečené kachny, husy, anebo vepřové pečeně. Tradiční přílohou k této pochutině je červené zelí a vařené brambory. Na svátečním stole tradičně nesmí chybět ani dezert zvaný ris à l’amande. Studený rýžový puding, který se podává se šlehačkou, mandlemi a horkým višňovým nebo malinovým přelivem.
Argentina
Štědrovečerní menu v Argentině se v mnohém neliší od toho, které se servíruje v USA. Jako hlavní chod se běžně podává nadívaný krocan, ale také vepřová nebo hovězí pečeně. Čím je však tamní vánoční menu specifické, jsou slané koláčky plněné masem. Náplně připravuje každá domácnost po svém, ovšem nejčastěji se dělají ze steaku, který se nakrájí na malé kostičky a pak se smíchá s cibulí, vejci a kořením. Na Boží hod si pak Argentinci obvykle pochutnávají na pečeném pávu.
Německo
Pravá vánoční hostina přichází v Německu až na Boží hod a v mnohém tamní menu připomíná to české. Jako hlavní chod připravují Němci smaženého kapra anebo pečenou husu, kterou obvykle servírují s brambory, fazolkami či kysaným zelím. Stejně jako Češi si pochutnávají na bramborovém salátu. Na dezert pak obvykle na vánočním stole nechybí vánoční štola s oříšky, kandovaným ovocem a kousky marcipánu.
Rusko
Vánoce se v Rusku slaví až 6. a 7. ledna, tamní sváteční menu je ovšem stejně pestré jako i jinde ve světě. Na stole nechybí různé pochutiny v podobě kaviáru, sledě, anebo také cholodca, masové huspeniny podobné tlačence. Součástí ruské štědrovečerní tabule je také vinigret, bezmasý salát z brambor, zelí, červené řepy, mrkve a cibule, zalitý slunečnicovým olejem.
„Na Vánoce také připravujeme salát zvaný šuba. Což je vrstvený salát, který se skládá z nakrájených slanečků, vařených brambor, cibule, mrkve, červené řepy a majonézy,“ popsala Taťána, která žije v Praze více než 20 let. Jako hlavní chod se připravuje pečená husa. Někteří volí jako alternativu také pelmeně s masem či vareniky plněné brambory anebo kapustou.
Itálie
Láska k jídlu se u Italů nezapře ani o Vánocích. Jejich sváteční menu se ovšem liší podle regionu. Obecně si místní pochutnávají na nejrůznějších druzích ryb, prosciuttu, sýrech a také olivách. Jako hlavní chod připravují Italové pečeného krocana. Někteří si pochutnávají také na kuřecím či jehněčím masu. Co však nesmí rozhodně chybět, je desert zvaný Panettone. Sladké pečivo s rozinkami a kandovanou citrónovou a pomerančovou kúrou. Servíruje se se sladkým krémem vyrobeným z mascarpone a sušeného ovoce.
Austrálie
Jelikož si Australané o vánocích užívají teplého a slunečného počasí, jejich vánoční menu se skládá spíše ze sezónních potravin, lehkých salátů, ryb a mořských plodů. Hojně zde lidé pořádají také grilování pod širým nebem, kde připravují kuřecí, hovězí anebo také jehněčí maso. Na dezert si dávají zmrzlinu či známý dort Pavlova – křehký dort z pečených našlehaných bílků, plněný našlehanou smetanou a čerstvým ovocem.
Francie
Štědrovečerní menu ve Francii se nazývá Le Réveillon. Na vánočním stole se pak tradičně nachází vskutku lákavé delikatesy. Nechybí foie gras, čerstvé ústřice, kaviár anebo uzený losos. Hlavní chod se skládá z pečené krůty, která je plněna kaštanovou nádivkou. Na stole samozřejmě nechybí dobré víno a různé druhy sýrů. Jako dezert Francouzi připravují piškotovou roládu s máslovým krémem, zvanou též Noëlovo poleno.
Velká Británie
Mezi tradiční britská štědrovečerní jídla patří pečený krocan, pečené brambory, bruselská kapusta či nádivka. Britové také servírují klobásky a yorkshirský pudink. Malé pečené koláčky jsou nejtypičtější přílohou k hovězí pečeni či krocanovi. Mezi klasické moučníky patří trifle – dezert připravovaný z pudinku, šlehačky a čerstvého ovoce, píše web Insider.
Yorkshirský pudink, malé pečené koláčky, které jsou nejtypičtější přílohou k hovězí pečeni či krocanovi. Zdroj: Profimedia.cz
Rumunsko
Štědrovečerní večeře v Rumunsku je plná mnoha tradičních pokrmů. Na štědrovečerní tabuli nechybí podomácku připravovaná nakládaná zelenina, různé druhy uzenin či bramborový salát a sarmale, tedy pečené zelné listy plněné mletým masem. Základem vánoční hostiny je vepřová pečeně. K menu tradičně patří také rumunský vánoční sladký chléb známý jako cozonac, který lze připravit na mnoho způsobů s různými náplněmi.
Nový Zéland
Na vánočním obědu si Novozélanďané pochutnávají 25. prosince. Ke štědrovečerní večeři se obvykle servírují speciality z krocana a šunky, nechybí zelenina a pečené brambory. Někteří si pochutnávají na grilovaném jehněčím masu. Jako dezert si Novozélanďané, stejně jako Australané, obvykle pochutnávají na dortu Pavlova.