Štefec: Nevím, co by Rusko terorem získalo. Stojí snad za útoky Marťani? ptal se Votápek

Vladimír Votápek a Jaroslav Štefec

ZPRÁVY PLUS (165)

Pro Rusko je lepší, když je v Evropě vnímáno pozitivně. Teroristické útoky by mu tuto snahu zhatily. V pořadu Zprávy plus na CNN Prima NEWS to řekl vojenský analytik Jaroslav Štefec. S tím nesouhlasil bývalý generální konzul v Petrohradě Vladimír Votápek. Kdyby Rusko tolik stálo o pozitivní obraz v Evropě, tak by podle něj nikdy nenapadlo Ukrajinu.

„Nedovedu si představit, co by Rusko teroristickými útoky v Evropě získalo. Jen by tím podpořilo snahy evropských vlád, včetně vlády České republiky, vytvořit ve společnosti negativní postoj k němu,“ tvrdí Štefec. Kdyby Rusko skutečně chtělo Evropu poškodit, tak by podle něj přerušilo všechny dodávky plynu a dalších surovin.

ČTĚTE TAKÉ: Trestanci došli? Ruská armáda hledá nové rekruty, do bojů na Ukrajině láká vězeňkyně

S tímto tvrzením nesouhlasí Votápek. „Kdyby Kremlu záleželo na jeho obrazu v Evropě, tak by nezaútočilo na Ukrajinu a nepáchalo by tam válečné zločiny,“ řekl diplomat.

Štefec je značně skeptický i ke zjištěním, která propojují cizince z Jižní Ameriky, který se pokusil zapálit autobusy na Praze 9, s ruskými tajnými službami. „Představa, že by Rusko vyslalo do České republiky snědého, španělsky mluvícího muže, aby tady provedl nějakou vážně míněnou sabotáž, je dětinská. Takto zpravodajské služby nefungují,“ řekl Štefec s tím, že se podle něj mohlo jednat o operaci pod falešnou vlajkou.

Pochybnosti má také o zapojení Ruska do výbuchu munice ve Vrběticích. „Policejní vyšetřování skončilo v neurčitu, nikdo nebyl obviněn. To je podivné zakončení vyšetřování. Já ruské zapojení nijak nevylučuji, ale zdá se mi, že visí v luftě,“ dodal Štefec.

Podle Votápka jsou však závěry vyšetřovatelů vrbětického výbuchu naprosto jasné. „Byli to agenti ruské vojenské rozvědky. Nikdo obviněn nebyl, protože Rusko s námi nespolupracuje. Nicméně oba agenti jsou oznámeni do mezinárodního systému a jsou hledáni,“ řekl Votápek.

O tom, že jihoamerický žhář byl najat Ruskem, pak podle Votápky není sporu. „Na vládě došlo k zasedání bezpečnostní rady, zvláštní služby podaly hlášení vládě a poté premiér Fiala vystoupil s tímto prohlášením. Já mám plnou důvěru v našeho premiéra a nechápu, proč by někdo vymýšlel něco jiného. Byli to snad Marťani, kdo se to tady snažil zapálit?“ ptal se Votápek. Používání kriminálních živlů a různých „proxy“ sil patří podle něj do klasického rejstříku všech špionážních služeb a Rusko bylo z jejich využívání již mnohokrát usvědčeno. „Nevidím na tom nic nelogického. Naopak to považuji za vysoce pravděpodobné, že to opravdu byl člověk najatý ruskými agenty, přestože to není kádrový důstojník GRU,“ dodal Votápek.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Ukrajinci zasáhli ruskou chloubu za miliardu. Putin zuří, zní z Kyjeva po útoku na základnu

Tagy: