Jako na jaře: Psí salony mohou otevřít, kadeřnictví ne. Havlíček rozhodnutí hájí

Psí salon

Salony pro psy a kočky dostaly od vlády zelenou a od středy mohou otevřít. Kadeřnictví a holičství zůstávají i nadále zavřená, takže se opakuje situace, která v Česku nastala na jaře. Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) jsou zvířecí salony oproti kadeřnictvím jiné, protože tam nedochází k rizikovému kontaktu mezi lidmi.

„Je to úplně jiný režim, dochází pouze k předání zvířete. Ten, kdo stříhá, dělá svou práci úplně mimo účast toho majitele. Tím pádem tam prakticky nehrozí žádný přenos,“ vysvětluje Havlíček. Psí salony byly uzavřené od 22. října, po necelém měsíci ale dostaly výjimku.

Majitelka salonu Školka pro pejska Markéta Bambasová stihne otevřít bez větších komplikací. „Manžel sem jel na státní svátek a ještě tady uklízí a dělá poslední úpravy, abychom zítra zas byli nachystaní. Po tak dlouhé době teď bude problém pejsky pořádně vyčesat a ostříhat,“ uvádí Bambasová a dodává, že psi mohou mít i přerostlé drápky, kvůli čemuž mohou špatně chodit.

Udělení výjimky jen pro zvířecí salony ale nechápe Václav Pražák z Asociace kadeřníků České republiky. „Plno kadeřnic si řekne: ,Tak psi můžou a my nemůžeme.‘ My dokážeme v našich kadeřnictvích zajistit velice dobré hygienické podmínky. Veškeré příjmy jsou pryč a situace je horší než na jaře,“ popisuje Pražák s tím, že mnoho salonů je na pokraji finančních sil.

O tom, kdy se opět otevřou kadeřnictví, rozhodne PES – tedy protiepidemický systém ministerstva zdravotnictví. Rizikové skóre musí klesnout na třetí stupeň, nyní jsme v nejhorším, pátém.

Tagy: