Tajemství „Zpěvanky“ z Byl jednou jeden král: Láska jako z červené knihovny a zákaz pohřbu

Herečku Stellu Májovou nejvíce proslavila pohádka Byl jednou jeden král, kde ztvárnila postavu princezny Zpěvanky. Během života prožila lásku jako z růžové knihovny. Po revoluci v roce 1989 se ve svých šestašedesáti letech zamilovala a za svým vyvoleným odešla do Ameriky, kde také ve věku 86 let zemřela.

Stella Májová, která se narodila v Havlíčkově Brodě, měla umělecké nadání v genech. Zatímco babička hrála ochotnické divadlo, její dědeček byl hudebník. Do vínku tak dostala od každého trochu a v profesní kariéře to dotáhla hodně daleko.

Odmalička byla velmi pohybově nadaná a už ve svých čtyřech letech docházela do taneční školy. V první třídě začala chodit na hodiny klavíru a zpěvu a toužila po jediném, stát se hvězdou. Na gymnáziu se stala členkou ochotnického souboru a po maturitě si podala přihlášku na pražskou konzervatoř, kam byla přijata na první pokus.

Během studií přišla první velká filmová role v komedii Studujeme za školou, která jí přinesla slávu. Najednou se jí nabídky hrnuly ze všech stran, začala filmovat a studium nedokončila. I bez patřičného vzdělání se stala nejen znamenitou herečkou, ale také muzikálovou zpěvačkou.

První láska zemřela těsně před svatbou

V době jejího největšího uměleckého vzestupu přišla první vážná známost. Zamilovala se do pozounisty Jana Čížka a plánovala si ho vzít. Těsně před svatbou však přišel šok. Jan onemocněl tuberkulózou a zemřel. Stella se dlouho bála navázat nový vztah. Láska si ji ale nakonec našla sama. Okouzlil ji Vojtěch Egema, za něhož se provdala. Manželství však netrvalo dlouho. Stella ve svých pamětech vzpomínala, že za jeho rozpad mohla Vojtěchova nesnesitelná matka.

Když vypukla válka, Májová byla nasazena do modřanské továrny na léky. Po jejím skončení našla uplatnění v Divadle na Fidlovačce. V roce 1954 získala životní roli, princeznu Zpěvanku v pohádce Byl jednou jeden král, kde mohla naplno uplatnit svůj herecký i pěvecký talent.

Po natáčení ji Jan Werich angažoval do divadla ABC. Následně se objevila v úspěšných filmech: Anděl na horách, Princezna se zlatou hvězdou, Pane, vy jste vdova nebo v komedii Co je doma, to se počítá, kde ztvárnila čipernou tetičku z Ameriky...

Se smrtí byla smířená. Pohřeb odmítala

Zlom v jejím životě nastal po revoluci v roce 1989. Bylo jí šestašedesát let a do Prahy ji přijela navštívit dávná láska, redaktor Jaroslav Mráz, který v padesátých letech emigroval do USA. Následoval příběh jako z červené knihovny. Znovu se do sebe zamilovali. Jejich pouto bylo natolik silné, že se Stella rozhodla pro radikální krok. Provdala se za něj a odstěhovala se do Kalifornie.

Nový život v nové zemi se staronovou láskou si nemohla vynachválit. Byla maximálně šťastná a spokojená a připadala si s ním jako v pohádce. Štěstí vydrželo devět let, kdy Jaroslav nečekaně zemřel. Po jeho smrti už se Stella Májová do Čech nevrátila. Svého osudového muže přežila o jedenáct let. Skonala v roce 2009 na následky roztroušené sklerózy ve věku 86 let. Ještě za života vyslovila přání, aby byla rozptýlena na zahradě vedle manžela a milovaného psa Jetsyho, který byl v posledních letech jejím jediným společníkem. Se smrtí byla smířena a pohřeb odmítala.

Tagy: