Pojďte se ochladit k nám na hřbitov, lákají v Praze. Místa posledního odpočinku nabízejí stín

Najít ve velkých městech místo, kde by se mohl člověk zchladit, patří v těchto dnech k nadlidským úkolům. Koupaliště jsou ve vedrech, zvláště o víkendu, přecpaná. Řešení nabídla skrze sociální sítě organizace Hřbitovy a pohřební služby hlavního města Prahy, která obyvatele vyzvala k návštěvě míst posledního odpočinku. Hřbitovy disponují totiž vzrostlými stromy, které nabízí toužený stín. Jako důkaz přiložila teplotní mapu metropole.

„Neradi to říkáme, ale o víkendu bude vedro. Kde se zchladit? Přece u nás, na hřbitově. Podívejte se na teplotní mapu Prahy ze středy tohoto týdne. Olšany, Vinohrady, dokonce i malý (ale půvabný) evangelický hřbitov ve Strašnicích jsou díky vzrostlým stromům stinnými oázami v rozpáleném městě – totéž ale platí i o mnoha dalších, které se na mapu nevešly,“ uvádí služby u zveřejněné teplotní mapy.

Neradi to říkáme, ale o víkendu bude vedro. ☀️🥵🔥 Kde se zchladit? Přece u nás, na hřbitově! 🌳🌿🪦🌲🌳🪦🌲🌳🌳🌿🪦🌲 Podívejte se...

Posted by Hřbitovy a pohřební služby hl. m. Prahy on Friday, July 14, 2023

„Zatímco u bazénu nebo v aquaparku se budete tísnit se stovkami dalších chladuchtivých Pražanů, obyvatelé našich hřbitovů budou za návštěvu rádi,“ doplnila organizace.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: RADAR: Extrémní horko, které Česko dlouho nepamatuje. Podívejte se, kde bude nejtepleji

Pod příspěvkem se začaly objevovat rozporuplné reakce. „Já bych tam lidi takhle houfně nezvala. Takhle je to zatím oáza klidu a míru,“ uvedla jedna uživatelka. Služby jí však odpověděly jasně: „Myslíme, že hromadný exodus na Olšany zatím nenastane... ostatně místa pro živé je tam dost a dost.

Prostory se udržují i pro živé

Další se domnívají, že vyhledávat hřbitovy kvůli zchlazení je neuctivé. I tuto tezi služby rozporují. „Jsme rádi, když k nám lidé chodí na procházku nebo si posedět. Ať už jen tak sami, nebo s knihou, s hudbou do sluchátek, s kočárkem, s kamarádkou/přítelem/partnerkou/partnerem. Pokud návštěvníci respektují charakter místa a chovají se slušně, což naprostá většina činí, vůbec nic proti nim nemáme, naopak. Hřbitovy jsou krásná, zajímavá a k zamyšlení vybízející místa a my je takové udržujeme nejen pro ty, kdo jsou na nich pohřbeni,“ uvedly.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: I v zahraničí se očekává lámání teplotních rekordů. V Itálii denně ošetří až 120 pacientů, kteří z vedra kolabují

Najdou se i ti, kteří žertují. „Je potřeba si předcházet budoucí zákazníky, ať si zvykají, hehe,“ napsala další uživatelka. Podobný humor se objevuje častěji. „Já bych se bála, aby tam ti lidé rovnou nezůstali. I ve stínu bude vedro,“ komentoval další člověk. I na to však měly hřbitovy a pohřební služby odpověď: „Pořád menší než v rozpáleném bytě.“

Tagy: