RADAR: Extrémní horko, které Česko dlouho nepamatuje. Podívejte se, kde bude nejtepleji

Chlapec zmožený vedrem na Piazza della Rotonda v Římě

Až 37 °C. Takové teploty v sobotu očekávají experti z Českého hydrometeorologického ústavu napříč zemí. Z extrémního počasí vycházejí i platné výstrahy, které mimo jiné kvůli neobvyklému horku upozorňují na rizika pro lidi, zvířata, přírodu, ale i dopravu. Ochlazení se nedočkáme ani v neděli, teploty by se měly pohybovat až kolem 34 °C. S koncem týdne se připojí i další nebezpečný jev: bouřky.

V sobotu bude jasno nebo skoro jasno. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 30 a 35 °C, v Čechách však vystoupají až k 37 °C, na horách bude kolem 27 °C. Kvůli vysokým teplotám byly vydány výstrahy, které varují před riziky přicházejícími s vedry.

Nejtepleji v Česku by v sobotu mohlo být v Plzni nebo na některém místě ve středních Čechách, možná až 38,4 stupně Celsia, tipují pracovníci Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). O svém předpokladu informovali na Twitteru. Příliv horkého vzduchu od jihozápadu začíná zesilovat, na pěti místech už hodinu před polednem naměřili víc než 31 stupňů, uvedli také.

Historicky nejvyšší teplota v Česku byla naměřena v roce 20. srpna 2012 v Dobřichovicích, kdy rtuť teploměru vystoupala na 40,4 °C. Dlouhodobý průměr v Praze se pro 15. červenec drží kolem 19,6 °C, nejvíce pak bylo v metropoli naměřeno 35,7 °C.

Pro celou republiku platí výstraha před vysokými teplotami, v některých krajích i druhý stupeň varování. Konkrétně se jedná o celou Prahu, Středočeský, Plzeňský, Karlovarský a Ústecký kraj. Dále pro části Jihočeského, Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického a Jihomoravského kraje. Varování je v platnosti od 11. do 20. hodiny.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Česko zažije peklo, teploty vystoupají ke 40 °C. Pomůže i zmrzlina, v ohrožení jsou senioři

„Hrozí velmi vysoká zátěž na lidský organismus, nebezpečí přehřátí a dehydratace. Dále je zde nebezpečí vybočení a lomů kolejnic kolejové dopravy v důsledku jejich roztažení horkem,“ přibližují rizika meteorologové. Úmorná vedra mimo lidí působí i na zvířata, páníčci by proto své čtyřnohé mazlíčky neměli nechávat například v autě, kde teploty mohou šplhat do abnormálních výšin – a to během chvíle. Stejně tak by neměly v zaparkovaných vozech nikdy zůstat děti. „Věnujte zvýšenou pozornost malým dětem, starším a nemocným občanům,“ doplňují experti.

„Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách. Věnovat zvýšenou pozornost malým dětem, starším a nemocným občanům,“ radí odborníci.

Nejedná se však o jediný druh výstrahy, který byl vydán. Až do odvolání platí varování před rizikem vzniku požárů. Vysoké nebezpečí se od soboty očekávalo pouze v Praze, Středočeském, Jihočeském, Plzeňském, Karlovarském, Ústeckém a části Libereckého kraje. Meteorologové však v sobotu dopoledne vysoké nebezpečí rozšířili i na východ země, platí tak pro celé území.

„V důsledku dlouhotrvajícího sucha hrozí vysoké nebezpečí vzniku požárů, které se mohou rychle rozšířit, způsobit velké škody a ohrozit lidské životy. V lesích i jinde v přírodě nerozdělávejte oheň, nevypalujte trávu, nekuřte a neodhazujte cigaretové nedopalky na zem. Řiďte se místními vyhláškami a zákazy, které k suchu a nebezpečí požárů mohou být vydány. Dbejte na úsporné hospodaření s vodou. Všímejte si také jakýkoliv náznaků vznikajících ohnisek požárů, a to i v místech po předešlých požárech,“ apelují meteorologové.

Situaci nejen ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu kategorii Teplota. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Ochlazení se lidé nedočkají ani v noci. Nejnižší teploty se budou pohybovat pouze mezi 22 a 18 °C. Bude zejména jasno, v Čechách od západu bude přibývat oblačnosti a v západní polovině Čech se postupně místy očekávají přeháňky nebo bouřky. Kvůli nim přechodně zesílí vítr.

Riziko nebezpečného jevu bude panovat i v neděli, kdy se místy očekávají přeháňky a bouřky. „Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 26 a 31 °C, na jihovýchodě vystoupají až k 34 °C,“ doplnili experti.

Tagy: