Dvousetkilová bomba z Litvínova mohla zabíjet, bagrista už tu dávno nemusel být

Spáleniště... příběhy hasičů

Spáleniště (12)

O nálezu letecké pumy v Litvínově ví skoro každý v republice. Konec srpna si budou pamatovat jak lidé z Ústeckého kraje, tak i hasiči, kteří nasazovali životy, a především pyrotechnici. Téměř všichni z celé republiky se do chemičky sjeli a namáhali si hlavy, co s bombou vlastně mají dělat. Zástupci hasičů i pyrotechniků o dramatické akci promluvili v pořadu Spáleniště... příběhy hasičů.

V médiích se objevila nejprve fotografie orezlého „čehosi“, na čemž byly patrné vrypy od lžíce bagru. „Ten bagrista si může jít koupit šáňo a začít slavit druhé narozeniny. Ta výbušnina je totiž neskutečně nestabilní a tou lžící jí rozhodně pomohl,“ vzpomíná Pavel Studený, policejní pyrotechnik.

ČTĚTE DÁLE: Výbuch v elektrárně rozmetal trosky po okolí

Jeho kolega začal pumu očišťovat, přitom našel části rozbitého skla a zjistil, že jde o pořádný průšvih. Bomba totiž obsahovala časový spínač, který byl už uražený, a nebylo možné zjistit, na kolik času byl nastavený. Maximální doba byla 144 hodin, a tak po tu dobu nikdo nesměl s bombou manipulovat a pyrotechnici vymezili místo, které by mohly zasáhnout střepiny. Zabíjet by mohla na více než kilometr.

„Mužů, kteří pracovali v bezprostřední blízkosti pumy, jsme se zeptali, jestli do toho jdou, mohli odmítnout, ale nikdo to neudělal,“ popisuje hrdinství hasičů velitel zásahu Petr Klíma.

Puma mohla explodovat absolutně kdykoliv, i přesto okolo ní velmi pomalu a co nejopatrněji pracovali právě hasiči i pyrotechnici. Bombu zavřeli do jakési dřevěné rakve, okolo ní pak vyskládali mnohatunové množství písku v pytlích, aby usměrnili tlakovou vlnu. Podrobnosti odpalu se dozvíte právě v pořadu Spáleniště... příběhy hasičů, který můžete sledovat na všech podcastových aplikacích. V pořadu navíc uvidíte videa z odpálení pumy pyrotechniky, které ještě nebyly nikde jinde zveřejněny.

Tagy:
bomba katastrofa výbuch CNN Prima NEWS Ústecký kraj Litvínov podcast Petr Klíma odpal videopodcast Spáleniště... příběhy hasičů katastrofy, nehody a mimořádné události nehody a mimořádné události