Spáleniště: Výbuch v elektrárně rozmetal trosky po okolí

Spáleniště... příběhy hasičů

Spáleniště: Výbuch v elektrárně

Ozvala se obrovská rána a kotel elektrárny, který si můžete představit jako čtyřpatrový dům, se rozletěl po okolí. Bylo obrovské štěstí, že úlomky nikoho nezabily.

„My jsme ten výbuch na stanici slyšeli a viděli také, co způsobil, začali jsme se tak připravovat na výjezd ještě předtím, než nás do služby povolal operační důstojník,“ vzpomíná na zásah šéf kolínských hasičů Dalibor Zeman. A taky hned věděl, že tohle bude pořádný problém. V areálu elektrárny už několikrát s hasiči cvičili, pomohlo, že ji znali, ale teď to bylo „na ostro“. Jeho muži hasili z plošin, ale později museli i šplhat po troskách konstrukce, a protože výbuch rozmetal hořící trosky všude po okolí, vznikla celá řada ohnisek, se kterými hasiči museli bojovat. Problém byl ale v tom, že elektrárna „jela“ na uhlí. Tedy palivo, které velmi dobře hoří, a to se do kotlů dostávalo v uzavřeném systému výtahu, hořelo i tam a právě do těchto míst se hasiči velmi špatně dostávali.

ČTĚTE DÁLE: Slyšeli zoufalé volání o pomoc. Plameny nám ale odřízly cestu, vzpomíná hasič na tragický požár

„Nikdo nám navíc neřekl, kolik uhlí v elektrárně je, věděli jsme ale, že ji den předtím kompletně zavezli. To byl obrovský problém a další nám dělal uhelný prach,“ vzpomíná Zeman.

Právě uhelný prach se velmi snadno vznítí a není možné ho hasit proudem vody. Tím se jen rozfouká na jiné místo. Během zásahu pak hasiči poznali dobu, kdy se blížil další výbuch. To bylo extrémně nebezpečné, protože zasahovali na zničené elektrárně ve výšce, kde se často nemohli jistit, a budově už chyběly stěny.

Ke všemu musel velitel zásahu uchránit před plameny zbylé části elektrárny, ta totiž zásobovala teplem třeba kolínskou nemocnici nebo domovy důchodců. Daleko více podrobností ale uvidíte v pořadu Spáleniště v sobotu na CNN Prima NEWS. Poslouchat ho můžete i na všech podcastových aplikacích.

Tagy:
Matěj Rychlý požár elektrárna katastrofa výbuch exploze podcast videopodcast Spáleniště... příběhy hasičů katastrofy, nehody a mimořádné události