Floridu děsí blížící se hurikán Helene. Nic takového jsem ještě neviděl, varuje meteorolog

Hurikán Helene prolétl Mexiko a Kubu, teď míří do USA.

Na Floridu se žene hurikán Helene

Od Mexického zálivu se žene k americkému státu Florida hurikán Helene. Na pobřeží má začít řádit v noci na pátek českého času. Američané se připravují na smrtící záplavy, vichřici a prudké deště. Na příchod živlu upozornil web CNN.

Hurikán nese dívčí jméno Helene, ale něžnostmi Američany nezahrne. Podle odborníků se má jednat o jeden z nejsilnějších hurikánů, které Spojené státy v posledním století zasáhly.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tradiční bílé zimě odzvonilo? Úřadovat bude La Niña z tropického oceánu, ovlivní i Česko

V Karibiku Helene už nějakou dobu řádí. Teprve nad Mexickým zálivem ale přerostla z tropické bouře na hurikán. Živel olízl Mexiko a Kubu. Teď nabral směr Florida a Georgia, píše CNN. Vítr tam může dosahovat rychlosti přes 170 kilometrů v hodině. Napršet by místy mohlo až třicet centimetrů vody.

„Jako meteorolog jsem ještě nic takového neviděl,“ komentoval předpověď pro CNN Derek Van Dam.

Ve Spojených státech začne hurikán zřejmě řádit v pátek kolem jedné hodiny ranní českého času. Tisíce obyvatel Floridy se již musely evakuovat a téměř celý stát je v pohotovosti, protože bouře hrozí záplavami, ničivým větrem a životu nebezpečnou bouřkovou vlnou.

Předpověď, kterou místní nepamatují

Podle odborníka na hurikány Michaela Lowryho se Helene rozroste v jednu z největších bouří v Mexickém zálivu za poslední století. Větrné pole hurikánu by mohlo být tak rozlehlé, že by se mohlo táhnout od Washingtonu až po Indianapolis.

„Výpadky elektřiny budou v blízkosti míst, kde se hurikán dostane na pevninu, trvat pravděpodobně několik dní, ne-li týdnů,“ uvedla meteorologická služba National Weather Service a varovala také před poškozením kritické infrastruktury a poškozením i dobře postavených staveb.

Hurikán může teoreticky ochromit až pět amerických států. Po Floridě může devastovat území Georgie, Virginie a Severní i Jižní Karolíny. Některá místa očekávají největší řádění živlu od 19. století.

Kvůli blížící se hrozbě už aerolinky zrušily přes 800 letů. Očekává se také zavírání škol. Čerpacím stanicím v oblasti Tallahassee začal docházet benzín a ze supermarketů mizí balená voda a další zboží, uvádí agentura AP.

Evakuaci Floridy nese na bedrech republikánský guvernér Ron DeSantis. „Pamatujte si, že před větrem se skrýváte, ale před vodou utíkáte,“ varoval.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Povodně budou častější, říká expert. Zmínil katastrofální stav půdy a hlavní úkol státu

Tagy: