Stop škemrání o dresy. Ajax zakazuje kartony prosící fotbalové hvězdy o suvenýr

Poslední dobou se z toho stal možná až mor. Skončí fotbalový zápas a na tribuně se to jen hemží především dětmi, které drží ceduli s nápisem: „Xy, dej mi, prosím, svůj dres.“ Nizozemský Ajax Amsterdam se rozhodl tento trend utnout a zavádí něco jako „zákaz škemrání“.

Kritika celosvětového fenoménu sílila. Mnozí fotbaloví gurmáni kroutí hlavou, když kamery po 90 minutách utkání zaberou ochozy. A na nich je mnoho a mnoho zájemců o zápasový suvenýr.

Děti či mládenci v rukách svírají kus papíru. A na něm je více či méně zdvořilý vzkaz. „Cristiano Ronaldo, dej mi svůj dres,“ může znít ta horší – direktivní – varianta. Lepší obsahuje i slovo „prosím“ a je zformulována do otázky.

S vlnou žádostí se v poslední době potýkali i hráči Ajaxu Amsterdam. Vedení klubu už ale s fanoušky dychtícími po hmotné vzpomínce ztratilo trpělivost. Od nadcházející sezony proto pro domácí zápasy papíry a kartony s nápisy vyjadřující prosbu o dres zakazuje.

Nizozemská média následně zmínila také hlavní důvod, proč už diváci škemrat o trikoty svých hrdinů nemohou. Ajax prý spolku fanoušků vzkázal, že fotbalisté mnohdy nedokázali vyjít vstříc všem žádostem. Počet dresů zkrátka není nekonečný. Proto občas hráči opustili trávník, aniž by se u malých diváků zastavili a splnili jejich přání. A pak byli vykreslováni jako ti arogantní, kterým je blaho příznivců ukradené. Vedlejší příčinou změny byl fakt, že papírové cedule představovaly při použití pyrotechniky riziko požáru.

Mezi fanoušky i experty odsuzujícími zmiňovanými trend je krok nizozemského klubu podle reakcí na sociálních sítích oslavovaný.

A opakují se názory, že by se v tomto měly zhlédnout všechny týmy.

Tagy: