Stovky Čechů marně čekají na důchod. Ubíráme z toho, co jsme měli našetřeno, stěžují si

Lidé čekají na důchody.

Důchodci čekají na peníze

Déle než tři měsíce aktuálně čeká na svůj starobní důchod v Česku více než 800 lidí. Pro Českou správu sociálního zabezpečení je to jen číslo v tabulkách. Za každým je nicméně příběh člověka, který chce jen to, na co celý život tvrdě pracoval.

Jedním z lidí, kteří dlouhé měsíce marně čekají na starobní důchod, je i Věra Koňaříková z Havířova. „Pracovala jsem od svých 16 let. Pak jsem měla dvě děti a zůstala jsem nějaký rok s nimi doma. Poté jsem ale zase pracovala, takže odpracovaných mám stoprocentně 35 let,“ řekla CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Výše důchodů je katastrofa. Fotbalové legendy nemají na léky, rozčílil se Antonín Panenka

„Manželce vznikl nárok na řádný starobní důchod 1. března letošního roku, ale když jsme slyšeli, jak ministr Jurečka říkal, že si mají požádat už na podzim, tak jsme tam jeli už loni v listopadu,“ dodal její manžel Jaroslav.

Na vyrozumění pak Věra čekala pět měsíců. V květnu jí sociálka potvrdila, že nárok na důchod má. Zatím ale nedostala ani korunu a dodnes nezná ani výměr svého důchodu. „Je mi z toho trošku špatně. Nějak to s manželem zvládáme, ale štve mě, že si pomaličku ubíráme z toho, co jsme měli našetřeno,“ uvedla.

Podobnou zkušenost má za sebou i Rudolf Petráň z Chrudimi, který si o svůj důchod požádal na začátku června letošního roku. „Všechno jsme sepsali, odeslané to mám podle papírů. Když ale nic nepřicházelo, tak jsem volal a paní říkala, že to bude urgovat,“ řekl.

Takto svůj důchod telefonicky urgoval několikrát. Jak na pobočce v Chrudimi, tak později přímo v Praze. Tam ale o něm prý nic neví. „Nemají žádné papíry. Už jsem chtěl jít do důchodu, abych nemusel dělat, a teď musím pracovat, abych vůbec měl peníze,“ dodal Rudolf Petráň.

Podle České správy sociálního zabezpečení je situace ohledně vyřizování žádosti o důchod stabilizovaná už od října. Na výzvu CNN Prima NEWS se ale ozvaly desítky důchodců, kteří po uplynutí devadesátidenní zákonné lhůty ani neznají výměr svého starobního důchodu.

VIDEO: Muž z Ostravy čekal na výplatu důchodu rok a stále ho nemá v plné výši. Teď doufá v klidné svátky s rodinou

Tagy: