Dorazily stovky kilogramů kokainu do Česka omylem? Tady je příliš malý trh, říká expert

Lisované kostky kokainu, v krabicích od banánů, nalezli dnes odpoledne pracovníci supermarketu v Jičíně a Rychnově nad Kněžnou.

Zásilka kokainu k nám z Kolumbie přišla zřejmě omylem

V České republice byla odhalena největší zásilka kokainu v historii. 840 kilogramů drogy, která by na černém trhu vyšla na miliardu a půl korun, objevili zaměstnanci v prodejnách na Královéhradecku. Vypadá to, že krabice s banány, ve kterých byly i balíky kokainu, omylem přicestovaly z Kolumbie.

Zaměstnanci prodejen s potravinami jsou zvyklí, že v krabicích od banánů je sem tam něco překvapí. Třeba jedovatí pavouci. To, že tam ale najdou kontraband za stovky milionů, s tím rozhodně nepočítali. Obrovské množství kokainu překvapilo i zkušené detektivy.

V prodejně v Rychnově nad Kněžnou se mělo najít 60 beden, v Jičíně potom asi 36. „To není možné,“ nevěřil jeden z dotazovaných v anketě CNN Prima NEWS. „Jenom víc takových krabic. Ať to jde mezi lidi. Co banány? Ty mají všichni,“ sdělil s nadsázkou další.

Kontroly proběhly v celkem pěti provozovnách napříč celou Českou republikou. Policisté kromě dvou zmíněných prodejen už další balíčky s drogou neobjevili. „S ohledem na množství zajištěného materiálu bych odhadl, že to nesloužilo pro český trh, protože český kokainový trh není velký, to jsou jiní hráči v Evropě,“ podotkl ředitel Protidrogové národní centrály Jakub Frydrych.

Drogy se s potravinami pašují často. Schovávají se mezi ovoce, zeleninu, mražené ryby nebo třeba i květiny. „Také si všimněte, že jsou to komodity, které i v době covidových opatření procházely celou Evropou naprosto nerušeně,“ upozornil Frydrych.

S banány k nám přicestovalo celkem 840 lisovaných balíčků kokainu. Každý z nich váží kolem jednoho kilogramu. „Že by tady byl nějaký velký šéf nebo nějaký přeprodej? Je to zajímavé. Nebo jestli spletli zásilky?“ váhal jeden z dotazovaných v anketě. „Drogy jsou všude a ve všem,“ řekl další.

„Boj s pašováním je strašně těžký a téměř nemožný vyhrát. To bychom tady museli mít opravdu zase železnou oponu,“ uvedl odborník na drogovou problematiku Jindřich Vobořil. „Není to žádná pyramidální organizace, jsou to prostě kartely. U případu tohohle typu považujeme za úspěch, když najdeme součást té organizace na evropském kontinentu,“ vysvětlil Frydrych.

Tagy: