Lednice na vakcíny v noci selhala. Na očkování čekali lidé v Seattlu v pyžamech

Šílená noční honička – tak by se dala pojmenovat čtvrteční situace v americkém Seattlu. Tamní nemocnici totiž selhala lednička, ve které byly uchovány vakcíny proti covidu od firmy Moderna. Do dvanácti hodin proto bylo potřeba 1600 dávek aplikovat. A lidé výzvu nemocnice rozhodně vyslyšeli, mnozí z nich na očkování vyrazili v županu nebo pyžamu.

Vakcína od firmy Moderna se musí uchovávat při velmi nízké teplotě. Proto jakmile lednička, ve které byla očkování uložena, selhala, začala nemocnice rychle jednat. Jedinou možností bylo 1600 dávek vakcín aplikovat, jinak by se musely vyhodit, píše web The New York Times.

Zdravotnické zařízení se proto obrátilo na další dvě nemocnice v Seattlu a kolem jedenácté hodiny večer vydalo prohlášení, že mají obyvatelé jedinečnou možnost nechat se naočkovat proti nemoci COVID-19. „Musíme lidem podat 1600 dávek během následujících dvanácti hodin,“ uvedla regionální prezidentka společnosti Kaiser, které nemocnice patří, Susan Mullaneyová.

Stačilo několik minut na to, aby se v okolí dvou lékařských center, která vakcínu aplikovala, začaly tvořit nesmírně dlouhé fronty. Přibližně v půl čtvrté ráno byly všechny vakcíny vyočkovány. V rozhovorech pro místní televizní stanice příchozí popisovali, že doma odpočívali, myli nádobí nebo jen sledovali zprávy, když unikátní příležitost zjistili.

Nebyl čas se oblékat, proto přišli v županech

Starší manželé, kteří si pro vakcínu také došli, dokonce uvedli, že leželi v posteli, když jim náhle zavolala jejich dcera a oznámila, že je přihlásila na očkování v jednu hodinu ráno. „Neměli jsme čas se oblékat, takže jsme přišli tak, jak jsme byli,“ řekla žena a ukázala na svého manžela, který měl na sobě župan.

Situace v Seattlu nebyla jediným případem, kdy museli zdravotníci vakcínu co nejrychleji rozdat lidem. Na začátku týdne chodili například zdravotníci v Oregonu od auta k autu a nabízeli, zda se pasažéři nechtějí nechat naočkovat. Důvodem bylo, že i s dodávkou vakcín uvízli ve sněhové bouři a stejně jako zdravotníci v Seattlu museli do určitého času vakcínu aplikovat, jinak by již nebylo možné ji použít.

Úředníci nemocnice v Seattlu se snažili upřednostňovat starší pacienty a ty, kteří už mají ve státě na vakcínu nárok. Prioritou ale bylo, aby se vakcína stihla rozdat předtím, než vyprší datum její spotřeby. „Bylo dojemné vidět babičku na invalidním vozíku, jak ve dvě hodiny ráno čeká na očkování,“ popsal Kevin Brooks, provozní ředitel Švédské zdravotnické služby – jedné ze dvou nemocnic, kde se vakcíny podávaly.

Tagy: