Stovky volných termínů, jednotky zájemců. Učitelé se na covid testy zdarma nehrnou

Dítě a učitel

O testování je třetinový zájem

Zájem učitelů o antigenní test na COVID-19 je na pražských odběrových místech v pátek zatím malý, i na dnešní den jsou ještě volné termíny. Potvrzují to mluvčí nemocnic a laboratoří, kde odběrová místa provozují. Celkem jich jsou v Praze více než tři desítky, učitele ale podle informací na webu netestují všechna. Některá soukromá se připojí v pondělí. Díky bezplatnému testování učitelů a od 18. prosince všech zájemců má podle vlády stoupnout počet testů.

Zřejmě nejvíc, 25 registrací na test, má podle rezervačního systému Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Odpovídá to asi polovině kapacity do dnešních 12:00, kdy testování končí. Také na pondělí má nemocnice do odběrového místa v Ruské ulici více než desítku zájemců.

„Na dnešní startovací den máme zatím devět registrovaných, na nadcházející víkend 26 a celkem do 18. prosince kolem 70 registrací,“ uvedla mluvčí Bulovky Mirka Kátriková. Kapacita je tu až sto odběrů denně, uvažuje se podle ní o prodloužení provozní doby.

Na ostatních místech takový zájem není. Fakultní nemocnice v Motole má podle mluvčí Pavlíny Dankové dva zájemce, na pondělí rezervační systém ukazuje zatím také dva a na úterý jednoho.

Na odběr se lidé mohou registrovat i ten samý den, většinou nejdříve za tři hodiny. „Dnes se zatím nikdo neregistroval, ale to se může kdykoliv změnit. Na pondělní testování se přihlásilo celkem deset pedagogů,“ sdělil mluvčí Thomayerovy nemocnice v Praze Petr Sulek.

Bez předchozí registrace mohou učitelé přijít na testovací místo GHC Genetics na Václavském náměstí, nabídl mluvčí firmy Michal Mikšík. Na dalších místech na letišti, Vítězném náměstí a v Holešovicích, kam je možné přijet autem, se bude nutné registrovat. Rezervační systém chtějí upravit dnes. Na letišti budou pro učitele vyhrazeny konkrétní časy.

Nová odběrová místa, například provozovaná společnostmi Aeskulab, Spadia nebo odběrové místo Vyšetři.mě, se do testování pedagogů plánují zapojit v pondělí.

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) má většímu počtu nákaz po rozvolnění zabránit právě dobrovolné testování, nejdříve učitelů a v posledním předvánočním týdnu všech zájemců. Vláda spoléhá na to, že zdarma dostupné testy zvýší počty zájemců a získají tak reálnější obraz o vývoji epidemie. Pokud chodí na testy převážně lidé s příznaky, pozitivita mezi testovanými je vyšší než deset procent, signalizuje to komunitní šíření.

Blatný (za ANO) k tomu tento týden také řekl, že pokud se při zmírnění opatření přesunem do třetího stupně protiepidemického systému PES situace zhorší, projeví se to zřejmě do poloviny ledna. Roli, kromě většího počtu kontaktů po otevření obchodů či restaurací mohou hrát také vánoční svátky s větším množstvím rodinných návštěv.

Tagy: