Strach o fotbalistu Jankta. Doufám, že neblázní a nepřemýšlí o sebevraždě, řekl Švancara

Bývalý útočník Petr Švancara si dělá obavy o fotbalistu Jakuba Jankta. Ve vysílání CNN Prima NEWS uvedl, že se bojí, aby se nadějný 27letý sportovec „nepotrestal“. Reagoval tak na příspěvek, který Jankto zveřejnil na sociálních sítích.

„Bojím se, aby se nepotrestal on sám, aby se třeba nezbláznil a neudělal něco, co už pár mých kamarádů fotbalistů udělalo. Doufám, že nepřemýšlí třeba o sebevraždě nebo něčem takovém,“ uvedl Švancara v reakci na Janktův příspěvek, který sportovec zveřejnil na svém Instagramu a všechny tím znepokojil – úryvek z písně švédského DJ Aviciiho. Skladba SOS byla totiž poslední, na které hudebník pracoval před svou sebevraždou v dubnu 2018.

„Slyšíš mě? SOS. Pomoz mi uklidnit mou mysl. Byl jsem zbaven veškerého spánku, když se moje myšlenky začaly vytrácet. Přestal bych s tím, ale nevím jak. Jo, nevím jak, ale teď s tím fakt potřebuju přestat,“ zní text skladby. „Až teď jsem pochopil slova Aviciiho,“ připsal k úryvku Jankto.

ČTĚTE TAKÉ: Jankto po odmítnutí testu na drogy končí. Sparta reprezentačního záložníka vyřadila z A-týmu

Sparta 27letého hráče vyřadila z A-týmu poté, co se v médiích objevily zprávy o tom, že Jankto během úterní silniční kontroly odmítl podstoupit test na drogy. Podle médií mu navíc na začátku roku policie odebrala řidičský průkaz.

Vedení Sparty mělo s Janktem ve středu ráno schůzku. „A-tým pokračuje bez Jakuba Jankta. Hráč není připravený vykonávat povinnosti, které vyplývají z jeho profesionálního kontraktu, a není tak k dispozici trenérovi pro tréninkovou činnost,“ uvedl letenský klub v prohlášení.

K incidentu se posléze vyjádřil i sám Jankto. „V posledních letech – a hlavně poslední rok – se kolem mě nashromáždilo tolik věcí, že je lepší zbrzdit a myslet i na svoje zdraví. Od 18 let se celý život točil kolem fotbalu. Hodně mi dal, něco mi sebral a někdy mě i poučil. Nebyl to pro mě nejlepší sportovní rok, ale vždy jsem preferoval klubové výsledky,“ uvedl na svém Instagramu.

Test na drogy odmítl

O Janktovi v rozhovoru pro italský sportovní web Tutto Mercato pohovořil jeho bývalý spoluhráč z Udinese Calcio a parťák z české fotbalové reprezentace Antonín Barák. Uvedl, že se s Janktem velice sblížili právě ve společném angažmá v Itálii.

„Jeho příběh znám již několik měsíců. Byli jsme spolu v Udine, byli jsme jediní dva Češi v týmu. Otevřel se mi, vysvětlil mi všechny jeho problémy a jak moc trpěl. V národním týmu jsem viděl, že se jeden den probudil šťastný a druhý den se zbláznil, bylo to také tím, že musel brát antidepresiva, aby tuto situaci překonal,“ uvedl v rozhovoru osmadvacetiletý ofenzivní záložník hrající za italskou Fiorentinu.

„Nebyl spokojený se svým životem. Pak se otevřel a uvědomil si, že to může být jediný správný krok, nechat vše za sebou a začít od nuly. To jsou věci, které k životu patří, každý má právo žít tak, jak chce. Hlavní je, aby byl šťastný a našel v sobě klid,“ dodal.

Jankto na sebe výrazně upozornil v únoru, kdy se jako jeden z prvních profesionálních fotbalistů otevřeně přiznal k homosexuální orientaci. Za tento odvážný krok sklidil křídelník s 45 starty za reprezentační „áčko“ uznání po celém světě, podpořily ho největší zahraniční kluby či federace FIFA a UEFA.

Jankto po letním příchodu do Sparty zasáhl do 15 ligových zápasů, v nichž dal jeden gól. V jarní části sezony zastával roli střídajícího hráče, do víkendového derby se Slavií (3:3) nezasáhl. Během podzimu ho trápily i zdravotní problémy.

Tagy: