Jankto po průšvihu za volantem: Nemůžu pokračovat. Kvůli zdraví i mentálnímu rozpoložení

Mrzí mě, že mi moje zdraví a mentální rozpoložení nedovolí pokračovat v honbě za titulem a pohárem. Na sociálních sítích to uvedl fotbalista Jakub Jankto. Sparta 27letého hráče vyřadila z A-týmu poté, co se v médiích objevily zprávy o tom, že Jankto během úterní silniční kontroly odmítl podstoupit test na drogy. Jankto přesto letenskému týmu poděkoval za podporu.

„V posledních letech – a hlavně poslední rok – se kolem mě nashromáždilo tolik věcí, že je lepší zbrzdit a myslet i na svoje zdraví. Od 18 let se celý život točil kolem fotbalu. Hodně mi dal, něco mi sebral a někdy mě i poučil. Nebyl to pro mě nejlepší sportovní rok, ale vždy jsem preferoval klubové výsledky,“ uvedl Jankto na svém Instagramu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Famózní přestřelka. Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta zůstává na prvním místě

Sparta, v níž 27letý křídelník hostuje od roku 2022, vede po odehrání 27. kola nejvyšší českou fotbalovou ligu. „O to víc mě mrzí, že mi moje zdraví a mentální rozpoložení nedovolí pokračovat v honbě za titulem a pohárem. Nenacházím slova, jak obrovsky chci poděkovat celé Spartě. Děkuji všem hráčům, trenérům a fanouškům. Vážím si i podpory od všech lidí okolo včetně médií, kdy jsme si projevovali vždy vzájemný respekt,“ dodal Jankto.

Pražský tým ho vyřadil z A-týmu poté, co se v médiích objevily zprávy o tom, že Jankto během úterní silniční kontroly odmítl podstoupit test na drogy. Vedení Sparty mělo s Janktem ve středu ráno schůzku. „A-tým pokračuje bez Jakuba Jankta. Hráč není připravený vykonávat povinnosti, které vyplývají z jeho profesionálního kontraktu, a není tak k dispozici trenérovi pro tréninkovou činnost,“ uvedl letenský klub v prohlášení.

Policie zastavila Jankta nedaleko tréninkového centra Sparty na Strahově kvůli upozornění jiného řidiče, jenž měl podezření, že vůz před ním řídí osoba pod vlivem alkoholu. Dechovou zkoušku měl odchovanec Slavie negativní, ale následný test na drogy i lékařské vyšetření odmítl. Podle webu Sport.cz sparťanský křídelník navíc usedl za volant bez řidičského průkazu, který mu byl odebrán již počátkem roku.

Uznání po celém světě

Jankto na sebe výrazně upozornil v únoru, kdy se jako jeden z prvních profesionálních fotbalistů otevřeně přiznal k homosexuální orientaci. Za tento odvážný krok sklidil křídelník s 45 starty za reprezentační „áčko“ uznání po celém světě, podpořily ho největší zahraniční kluby či federace FIFA a UEFA.

Jankto po letním příchodu do Sparty zasáhl do 15 ligových zápasů, v nichž dal jeden gól. V jarní části sezony zastával roli střídajícího hráče, do víkendového derby se Slavií (3:3) nezasáhl. Během podzimu ho trápily i zdravotní problémy.

Tagy: