Hrozí Česku kvůli nové mutaci koronaviru lockdown? Havlíček jej nevyloučil

Ministr dopravy, průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Foto: CNN Prima NEWS

Havlíček o hrozbě lockdownu

Vicepremiér v demisi Karel Havlíček (ANO) ve vysílání CNN Prima NEWS zmínil obavy z nové jihoafrické varianty koronaviru s názvem omikron. Na otázku, zda by tento nebezpečnější a nakažlivější typ viru mohl v budoucnu vést k tomu, že by česká vláda musela vyhlásit lockdown, odpověděl: „Těžko v tuto chvíli předvídat.“

Celý svět děsí nová varianta koronaviru. Omikron může být podle expertů nejen zdraví nebezpečnější, ale také se rychleji šíří a umí obejít očkování. I když premiér Andrej Babiš (ANO) několikrát slíbil, že za jeho vlády k dalšímu lockdownu už nedojde, omikron by jeho postoj mohl teoreticky přehodnotit.

„Těžko v tuto chvíli předvídat. Chceme zůstat u režimových opatření. K dalším zpřísněním zatím přistupovat nechceme. Nějaká opatření ale dělat musíme, aby se tolik neshlukovali lidé. Evropa je v totální covidové krizi,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Karel Havlíček.

České laboratoře odhalily první nákazu variantou omikron v sobotu. Konkrétně šlo o Češku, která se do země vrátila z Namibie a letěla přes Jihoafrickou republiku a Dubaj. S ní cestovalo dalších osm lidí z ČR. Je tak velmi pravděpodobné, že se epidemie vysoce nakažlivé varianty dříve nebo později v Česku rozjede.

Bez ohledu na omikron je tuzemská epidemická situace kritická. Přibývají rekordní denní přírůstky nakažených a naplňují se i kapacity infikovaných covidem v nemocnicích. Vláda v reakci na to opět vyhlásila nouzový stav a zpřísnila proticovidová opatření.

Mimo jiné se rozhodla ze dne na den zavřít vánoční trhy. Havlíček slíbil, že se Babišův kabinet postará o lidi, kteří vlivem tohoto opatření přišli o peníze.

„Samozřejmě těmto lidem budeme náklady kompenzovat, podnikatele jsme nikdy nehodili přes palubu. Připravují se speciální kompenzace, výrazně vyšší než v minulosti. Nikdo z těchto lidí nemusí mít obavu, že by nedostal náklady, které ho to stálo,“ řekl Havlíček. Rozhodnutí zavřít trhy hájil i tím, že to doporučoval prestižní německý Institut Roberta Kocha.

Tagy: