Strach z války v Česku roste, říkají experti. Majitelů zbrojního průkazu výrazně přibylo

Už třetí rok po sobě u nás roste zájem o získání zbrojního průkazu. Odborníci si myslí, že velkou roli hraje strach lidí z války. Navíc se zdá, že ceny zbraní zatím nepodléhají inflaci a některé se tak dají pořídit i za cenu kolem 17 tisíc korun.

Válečný konflikt na Ukrajině, ale také ochrana rodiny, či zkrátka touha po adrenalinu, který člověk prožívá při střelbě. To vše lidi motivuje k získání zbrojního průkazu. „Ten nárůst tady je víceméně už několik let,“ uvedl pro CNN Prima NEWS odborník na zbraně Milan Mařík. Největší poptávka je podle něj o zbraně určené na osobní ochranu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Statečný prodavač z Jičínska se pistole nezalekl. Před ozbrojenými lupiči pokladnu uchránil

Rostoucí zájem je vidět na policejních statistikách. V roce 2020 vlastnilo v Česku zbrojní průkaz přes 307 tisíc lidí, zatímco v minulém roce více než 314 tisíc. Nejpočetnější skupinou žadatelů o zbrojní průkaz jsou muži ve věku 21 až 40 let. Pochopitelně o něj žádají také ženy, ty ale tvoří pouze 17 procent celkového počtu žadatelů.

Mezi žadateli o průkaz je i Rudi Kolndrekaj z Plzně. „Rozhodl jsem se, protože každý chlap by měl umět se zbraněmi manipulovat. A hlavně jsem zjistil, ze mě to hrozně baví jako sport,“ popsal. Zbraně jsou navíc i cenově dostupné.

„U praktické části, která prověřuje zejména žadatele ze znalosti bezpečné manipulace se zbraní, podcení někteří přípravu natolik, že zbraň vidí poprvé právě u praktické části zkoušky,“ doplnila policejní mluvčí Eva Červenková.

Tagy: