Brankář bez líbivého stylu, který se líbí. Staněk může předčit i Vaclíka, míní expert

Jindru budeme muset po zápase umístit do karantény, protože dneska opravdu chytil všechno, napsala fotbalová Viktoria Plzeň na sociální sítě po prvním utkání play-off o Ligu mistrů s Karabachem. Brankář Jindřich Staněk chytá prakticky všechno už delší dobu a každým dalším mačem nutí velké evropské kluby, aby se zajímaly. „Není efektní. Ale je nesmírně efektivní,“ komentuje pro CNN Prima NEWS bývalý gólman a analytik Miroslav Jirkal.

Málokterý brankář má tak velký podíl na výsledcích fotbalového týmu. Samozřejmě, gólman nestojí mezi třemi tyčemi od toho, aby za svá záda pouštěl míče. Ale jak často podrží Jindřich Staněk Viktorii Plzeň, to je pozoruhodné. Ne nadarmo nyní dostává přezdívky jako mág nebo čaroděj, případně „Hašek z Nagana“.

Jako Dominik Hašek na nezapomenutelných olympijských hrách v Japonsku dal hokejové reprezentaci šanci například porazit v semifinále Kanadu v nájezdech, živí Staněk naděje na to, že si Západočeši znovu po čtyřech letech zahrají Ligu mistrů. Ruku v ruce s tím je Viktoria na dosah zhruba půlmiliardové odměně od UEFA.

Plzeňského brankáře musela po prvním zápase s ázerbájdžánským Karabachem bolet ramena od toho, jak ho po nich poplácávali spoluhráči. Pochytal několik velkých šancí a do odvety zařídil velmi akceptovatelný výsledek 0:0.

„Plzeň nesmírně profituje z toho, že má takového gólmana. Je opravdu mimořádnou oporou. Má svůj osobitý styl. Má schopnost chytat velké šance. Díky svým reakcím, svému vhodnému postavení v bráně optimálně uzavírá prostor. To je jeho dar. Proto roste ve špičkového gólmana i pro reprezentaci,“ říká pro CNN Prima NEWS Miroslav Jirkal, někdejší brankář, který po hráčské kariéře mimo jiné dělal analytika reprezentačnímu trenérovi Karlu Brücknerovi.

Staňkovy výkony gradují, svoji nepostradatelnost ukázal i v předchozím předkole proti Šeriffu Tiraspol. Ale rovněž v celé minulé sezoně, kdy bylo nečekané usednutí Plzně na ligový trůn z velké části i jeho zásluhou. „V kolektivních sportech jsou výsledky z 50 i více procent dílem gólmana. Ve fotbale se to překlápí k tomu, jak je to u hokeje. Špičkové týmy mají špičkové brankáře, kteří se například dokážou postarat o postupy v Lize mistrů,“ pokračuje Jirkal.

Šestašedesátiletý expert naznačuje, že 26letý rodák ze Strakonic není strážcem brány, který by měl dostávat deset bodů z deseti za estetiku. Nicméně to ve fotbale na rozdíl od gymnastiky nebo akrobatických skoků není vůbec důležité. „Nemá nějaký líbivý styl, že by se na něj nádherně koukalo, jak skáče robinsonády a stahuje centry. Není efektní. Ale je nesmírně efektivní. Střela proletí houštinou těl a on se najednou vynoří a jeho ruce vyrazí míč na roh. Mnoho gólmanů těží z toho, že se v minulosti naučili nějaký styl a pak ho dál respektují. Nicméně u Staňka je vše o reakci na míč. Má styl, kterým prorazí, navíc pomáhá obranné vozbě, výborně spolupracuje s obranou.“

Rezervu představuje konstruktivita

Podle Jirkala nemá Česká republika moc gólmanů, kteří by Staňkovi v aktuální formě mohli konkurovat. „Řada takových brankářů není moc dlouhá. Teď se objevuje někdo, kdo je všechny může předčit.“

Otázkou je, jestli není v ohrožení pozice Tomáše Vaclíka – toho času opory řeckého Olympiakosu – coby reprezentační jedničky. „Vaclík jí podle mě zatím stále bude. Protože on má ty schopnosti, o kterých jsem mluvil. To, co se objevilo u Staňka. Ale v hodně blízké budoucnosti bude muset Vaclík bránit pozici jedničky. Pro něj v tuto chvíli hraje fakt, že má daleko více zkušeností z velkých mezinárodních zápasů,“ kalkuluje Jirkal.

Má Staněk nějaké viditelné rezervy? „Určité zlepšení ještě může nastat. Především v konstruktivitě. Ta se ale vyvíjí časem u všech gólmanů, záleží na stylu hry týmu. Vždycky se dá pracovat na centrech, ale už teď na ně má dobrý timing,“ uvádí někdejší asistent trenéra Sparty i Slavie. „Mezírky může Staněk zacelit v Lize mistrů. Bylo by ideální, aby se do ní Plzeň dostala, všichni si to přejeme. V této soutěži může dál schopnosti rozvíjet.“

Viktoria si může mnout ruce, že si na začátku roku 2020 vzala Staňka na hostování z Českých Budějovic a později si ho z Dynama přivedla na trvalý přestup. Je odchovancem Sparty Praha, v necelých 18 letech šel sbírat zkušenosti do mládeže anglického Evertonu, který hraje Premier League. Není vyloučené, že by se třeba do Anglie mohl brzy vrátit. Tentokrát už jako brankář připravený na zřejmě nejlepší soutěž na světě. I očima Jirkala by pro něj právě liga na „ostrovech“ byla ideální.

Nicméně ještě by odchod pozdržel. I když se intenzivně mluví o tom, že jistota nosící na zádech číslo 36 bude po odvetě s Karabachem pro plzeňského majitele a generálního manažera Adolfa Šádka prakticky neudržitelná. „Měl by ještě zůstat. To, jak hraje Plzeň, mu svědčí – jejich hra funguje na bázi dobré obrany a on ji doplňuje. Z toho může profitovat a ještě se zlepšovat,“ říká Jirkal s tím, že by Staňkovi prospěl ještě podzim na známé adrese, a to ideálně v Lize mistrů.

Ale pak není důvod, aby zvuční zájemci nejednali. Vedle nesporných brankářských kvalit expert vyzdvihuje i lidskou stránku zářícího gólmana.

„Stěžejní věc. Kluby hledí na to, jaký má hráč charakter. I od toho, jak se dokáže začlenit do kolektivu, jaké má sociální vazby, se odvíjí výkonnost. Když v cizině nezapadnete,“ hodnotí Jirkal, „máte to ohromně těžké. On je klidnějším typem. Ne však vyloženě salámista. Každopádně má u toho evidentně se spoluhráči dobré vztahy, je vnímaný jako persona, která se nelekne ničeho. Strach u něj nevidíte. Třeba tam u něj je v koutku duše nějaká obava. Ale nedává ji znát a tím uklidňuje parťáky.“

Kromě příjmů z evropských pohárů se může plzeňská kasa těšit také na finanční injekci, kterou by přinesl Staňkův transfer. Za gólmany standardně kluby neutrácejí tolik, jako za hráče z pole. Ale přes 100 milionů korun by se v případě hvězdy týmu trenéra Michala Bílka mohla částka přehoupnout.

Aktuálně má podle webu Transfermarkt hodnotu tři miliony eur (74 milionů korun), přičemž za poslední rok a půl se cena zdesetinásobila. Ony tři miliony se navíc vážou k letošnímu 22. červnu. Tedy datu předcházejícímu kouzlům v předkolech Ligy mistrů.

Tagy:
styl FC Viktoria Plzeň Dominik Hašek AC Sparta Praha brankář Liga mistrů fotbal předkolo sport Tomáš Vaclík FK Karabach Liga mistrů UEFA Jindřich Staněk Jindřich Staněk Miroslav Jirkal