Strašlivé dilema pro ruské velení. Putin na Ukrajině riskuje smrtící chybu, hodnotí experti

Ruský prezident Vladimir Putin

Válka na Ukrajině (12.9.2022 6:45)

Osvobození téměř celé Charkovské oblasti při ukrajinské ofenzivě z posledních dní je pro Rusko tvrdým úderem, neznamená však konec bojů. Kyjev ovšem úspěšným protiútokem zvrátil průběh války ve svůj prospěch a iniciativa přešla na jeho stranu, napsal ve svém pravidelném hodnocení americký Institut pro studium války (ISW).

Ukrajinský úspěch při bleskové ofenzivě je výsledkem obratného plánování a schopnosti maximálně využít zbraňové systémy dodané Západem. Dlouhé diskuse a následné oznámení protiofenzivy v Chersonské oblasti na jihu odlákaly významnou část ruských jednotek ze sektorů, na které ukrajinské síly v posledních několika dnech vedly rozhodující útoky, míní americký výzkumný ústav.

Současná ukrajinská protiofenziva u Charkova válku neukončí, tvrdí ISW. Rusům se podle něj po její kulminaci zřejmě podaří obnovit obrannou linii a možná i provést lokální protiútoky. „Ukrajina bude muset zahájit následné protiofenzivní operace, aby dokončila osvobození Ruskem okupovaného území. Válka se pravděpodobně protáhne až do roku 2023,“ uvádí institut ve své analýze.

Pokračující ukrajinský tlak v Charkovské a Chersonské oblasti přesto staví ruské velení před „strašlivé časové a prostorové dilema“, neboť na zformování pevné obrany na řece Oskil pravděpodobně nemá dostatek záloh.

„Ukrajina zvrátila průběh války ve svůj prospěch. Kyjev bude patrně čím dál více určovat místo a povahu hlavních bojů a Rusku se bude čím dál častěji stávat, že na rostoucí ukrajinský fyzický a psychologický tlak (...) zareaguje neadekvátně,“ poznamenává ISW.

Britské ministerstvo obrany k tomu ve svém pondělním hodnocení válečné situace na Ukrajině uvedlo, že rychlý ukrajinský úspěch u Charkova bude mít nejspíš významný dopad na ruské válečné plány. „Většina (ruských) sil na Ukrajině je s velkou pravděpodobností přinucena k nouzovým obranným akcím,“ uvedlo britské ministerstvo.

Konec nadějí pro jeden z cílů Moskvy

Osvobození Izjumu podle ISW znamená konec nadějí Moskvy na splnění jednoho z deklarovaných cílů invaze na Ukrajinu, a sice dobytí celé Doněcké oblasti. Případný ruský úspěch u Bachmutu v Doněcké oblasti, pokud se vůbec uskuteční, po ztrátě Charkovské oblasti na severu pozbyl jakéhokoliv operačního významu.

Ruské jednotky v okolí Bachmutu a u Doněcku přesto pokračují v ofenzivních operacích, jako by si nebyly vědomy nebezpečí dalšího ukrajinského postupu směrem na Luhansk, píší američtí výzkumníci. „Ruský prezident Vladimir Putin riskuje, že se dopustí běžné, ale smrtící chyby příliš dlouhým vyčkáváním s vydáním rozkazu k posílení luhanské části fronty,“ dodává ISW.

Tagy:
válka Vladimir Putin Moskva Ukrajina chyba osvobození Rusko Kyjev Charkov velení nečekaný zvrat Chersonská oblast Charkovská oblast Institut pro studium války dilema