Bizarní video: Ruský tank při úprku narazil do stromu. Chaplin by zatleskal, vzkázal Kyjev

Ruský tank při úprku narazil do stromu. (11. září 2022)

Ohromný úspěch Ukrajiny. Má kontrolu nad strategickým městem

Představitelé Moskvy i západní analytici jsou šokovaní bleskovým postupem ukrajinské armády v Charkovské oblasti. Ukrajinci za uplynulých pět dnů v tomto regionu dobyli zpět okolo tří tisíc kilometrů čtverečních, odhaduje americký Institut pro studium války (ISW). Po sociálních sítích kolují snímky opuštěné ruské techniky či záznamy bizarních úprků okupantů z této oblasti. Jedno z videí ukazuje jen těžko uvěřitelný náraz ruského tanku do stromu.

„Je přirozené, že když ukrajinská armáda zaútočí, musíte rychle uprchnout. Ale ujet tímto způsobem, ztratit se na cestě a nakonec se nechat zastavit proukrajinským stromem? Jaká show. Charlie Chaplin by vám zatleskal,“ vzkázalo Rusům ironicky ukrajinské ministerstvo obrany.

Na videu, které s největší pravděpodobností pochází právě ze severovýchodu Ukrajiny, lze vidět ruský tank, jehož posádka měla očividně dost naspěch. Stroj ve vysoké rychlosti projížděl po tamní silnici, čemuž přihlíželi již přítomní ukrajinští vojáci.

Vzhledem ke zmíněné rychlosti i zbrklému manévrování řidiče tanku z obrněného vozidla za jízdy začali postupně padat okupanti, kteří se předtím drželi na korbě. Tanku se nakonec stala osudná prudká zatáčka na křižovatce. Řidič totiž najel přímo do mohutného stromu, který cestu obrněnce definitivně zastavil.

Že se Rusové z Charkovské oblasti urychleně stahují, naznačují také desítky a desítky snímků opuštěné ruské těžké techniky v tomto regionu. Lze tedy téměř s jistotou konstatovat, že ukrajinský protiútok na severovýchodě země, který odstartoval teprve v úterý, Rusy bezpochyby zaskočil.

Během pěti uplynulých dnů Ukrajinci získali zpět území o rozloze kolem tří tisíc kilometrů čtverečních, odhaduje americký Institut pro studium války (ISW). Ukrajinská vlajka již opět vlaje nad městy Balaklija či Kupjansk. Ukrajinské síly navíc údajně postupují dále na jihovýchod směrem k Izjumu, ale i k Severodoněcku a Lysyčansku, tedy Luhanské oblasti. Totální vojenský debakl na severovýchodě země už připouští i Moskva.

Ruské ministerstvo obrany potvrdilo stahování svých vojsk od Balakliji a Izjumu. Okupanti se u těchto měst prý přeskupují a přesouvají směrem k Doněcku, což potvrdil i mluvčí ministerstva Igor Konašenkov. Proruský loutkový šéf správy Charkovské oblasti rovněž vyzval všechny obyvatele regionu, aby se v zájmu zachování života evakuovali.

Kromě Kremlu jsou z ukrajinského „blitzkriegu“ („blesková válka“, taktika založená na překvapivém a drtivém útoku; pozn. red.) šokovaní i západní experti. Například vojenský analytik Lukáš Visingr současný vývoj v Charkovské oblasti označil za „největší ukázku operačního umění od druhé světové války“.

Tagy: