Charkovský zázrak? Ukrajinci za pár dnů dobyli pětkrát tolik, co Rusové na Donbasu za měsíc

Ukrajinci u Charkova pálí z kanónu SPG-9. (19. července 2022)

Ohromný úspěch Ukrajiny. Má kontrolu nad strategickým městem

Ukrajinci v posledních dnech započali chersonskou ofenzivu, rovněž šokovali nečekaným protiútokem a bleskovým postupem v Charkovské oblasti. Za necelých pět dnů v tomto regionu dobyli zpět okolo 2 500 kilometrů čtverečních, odhaduje americký Institut pro studium války (ISW). Pro srovnání – Rusové za 40 dnů během letní fáze donbaské ofenzivy obsadili zhruba 450 kilometrů čtverečních ukrajinského území.

Ukrajinci na konci srpna spustili dlouho očekávanou protiofenzivu v Chersonské oblasti na jihu země. Začátkem září pak na severovýchodě u Charkova Rusy překvapili bleskovým útokem přímo do týlu okupačních vojsk.

Během asi pěti dnů Ukrajinci v Charkovské oblasti získali zpět území o rozloze kolem 2 500 kilometrů čtverečních, odhaduje americký Institut pro studium války (ISW). Ukrajinská vlajka již opět vlaje nad městy Balaklija či Kupjansk. Ukrajinské síly navíc údajně postupují dále na jihovýchod směrem k Izjumu, ale i k Severodoněcku a Lysyčansku, tedy Luhanské oblasti. Totální vojenský debakl na severovýchodě země už připouští i Moskva.

Ruské ministerstvo obrany potvrdilo stahování ruských vojsk od Balakliji a Izjumu. Okupanti se u těchto měst prý přeskupují a přesouvají směrem k Doněcku, což potvrdil i mluvčí ministerstva Igor Konašenkov. Proruský loutkový šéf správy Charkovské oblasti rovněž vyzval všechny obyvatele regionu, aby se v zájmu zachování života evakuovali.

Kromě Kremlu jsou z ukrajinského „blitzkriegu“ („blesková válka“, taktika založená na překvapivém a drtivém útoku; pozn. red.) šokovaní i západní experti. Například vojenský analytik Lukáš Visingr současný vývoj v Charkovské oblasti označil za „největší ukázku operačního umění od druhé světové války“.

„Jsem naprosto vyjevený a překvapený, co se to na Ukrajině děje. Takový postup nemá v moderní době obdobu. Vidíme úžasnou ukázku operačního umění. Svou rychlostí mi to připomíná postup Německa Francií v roce 1940,“ řekl Visingr pro CNN Prima NEWS.

Ukrajinská formule u Charkova a ruský šnek na Donbasu

Obzvlášť neuvěřitelně pak působí ukrajinský protiútok u Charkova ve srovnání s ruským postupem na Donbasu během léta. Rusové na přelomu března a dubna definitivně vzdali bitvu o Kyjev, když své jednotky stáhli z Kyjevské, Žitomirské, Černigovské i Sumské oblasti. Učinili tak i kvůli tomu, aby své jednotky přesunuli na východ země a zajistili si rychlejší postup na Donbasu.

V polovině dubna pak skutečně započala masivní ruská ofenziva v tomto regionu. Jenže ruský postup na východní frontě zůstal daleko za očekáváními Kremlu i analytiků. Okupanti sice během léta za cenu velkých ztrát dobyli již zmíněný Severodoněck (23. června) a Lysyčansk (2. července), čímž ruská armáda de facto získala kontrolu nad celou Luhanskou oblastí, ale nyní budou muset obě města bránit.

Podle ISW Rusové za 40 dní (období mapující zhruba posledních deset dnů července a celý srpen) získali pod kontrolu asi 450 kilometrů čtverečních nového území. Zhruba stejnou rozlohu má Andorra – malý evropský stát, který lze najít mezi Francií a Španělskem.

Ruský „ministr války“ Sergej Šojgu na konci srpna pomalý ruský postup na východě vysvětloval tím, že jde prý o záměr, pomocí něhož chce Rusko minimalizovat počet civilních obětí. Mezitím přitom pokračovalo každodenní ruské ostřelování ukrajinských měst včetně obytných oblastí. Tvrzení Šojgua však přinejmenším mohlo svědčit o dočasné pauze v ruských útocích na Donbasu.

„Ukrajinské síly v posledních pěti dnech (od 6. září) pronikly ruskými liniemi do hloubky až 70 kilometrů a dobyly celkově přes 3 000 kilometrů čtverečních (na východě i na jihu). To je více, než obsadily ruské síly od dubna ve všech svých operacích dohromady,“ dodal ISW.

Tagy:
válka útok vojáci Ukrajina Sergej Šojgu území postup Rusko Donbas Charkov Charkovská oblast Izjum Luhanská oblast Severodoněck Lysyčansk Institut pro studium války