Nespoléhat na Západ a tvrdě udeřit. Analýza popisuje pět bodů, které mají zachránit Ukrajinu

Pokud Ukrajina nechce válku s Ruskem prohrát, musí zásadně změnit vojenskou strategii, kterou uplatňuje poslední rok. Vyplývá to z analýzy, kterou zveřejnil list The Wall Street Journal. Má pět hlavních bodů, na něž by se měl Kyjev soustředit. Analýza například radí, aby se Ukrajina méně spoléhala na Západ a drtivě útočila na Krym.

Fronta na Ukrajině zůstává neměnná stejně jako tamní tuhá zima. Obě strany upevňují vlastní pozice. Ani Ukrajincům, ani Rusům se nedaří dosáhnout výrazného průlomu. Současná patová situace nahrává spíše Moskvě. Ukrajina zatížená očekáváním spojenců musí podle listu The Wall Street Journal změnit kompletní strategii.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rusko zkouší na Ukrajině drony s umělou inteligencí. Útočí i bez povelu, naznačuje analýza

Nová strategie, která má údajně Ukrajinu „zachránit“, se skládá z pěti taktických nápadů. Ten první je zacílen na obranu. Analýza naznačuje, že by se Ukrajina měla spíše než na lokální výpady bez jasného cíle soustředit na obranu. Ukrajinci by prý měli stejně jako Rusové budovat defenzivní linie a upevnit současné územní rozložení.

„Kyjev si musí udržet území, které stále kontroluje. Ukrajinské síly by měly vytvořit opevněné obranné linie a používat moderní senzory a drony, aby zabránily novým záborům území ze strany Ruska,“ uvedl list The Wall Street Journal.

Stát se samostatnějším

Druhý bod je pak zvláště tvrdý. Analýza radí Kyjevu, aby se přestal tolik spoléhat na západní pomoc a budoval v tomto ohledu větší samostatnost. Podpora ze strany Západu je totiž všechno – jen ne garantovaná – a Ukrajina by s tím podle listu WSJ měla počítat.

USA už spojencům oznámily, že v současnosti nepřipravují žádnou další pomoc pro Ukrajinu. Velká Británie a Německo proto burcují Evropu, aby se za Kyjev silněji postavila.

Podle zmiňované analýzy by se měly státy soustředit na zaslání prostředků, které pomohou Ukrajině vytvořit defenzivní linii, která bude hájit nejen pozemní koridory, ale i vzduch. To je nyní pro Kyjev údajně důležitější než získání čistě ofenzivních prostředků.

Analýza ve čtvrtém bodu doporučuje, aby Ukrajina efektivněji narušila zásobovací trasy nepřítele, a to jak na okupovaném území, tak i na západě Ruska. Za nejslabší článek ruské obrany WSJ považuje okupovaný Krym.

Pátým taktickým bodem je proto vystupňování útoků na poloostrov, jehož držení má pro Rusko obrovskou symbolickou váhu. Ukrajinci prý měli poloostrov dávno trvale odříznout od ruského zásobování.

„Tlak musí zahrnovat údery na velké vzdálenosti a speciální operace proti ruským silám, základnám a zásobovacím liniím. Proč Kerčský most stále stojí, to zůstává záhadou,“ uvádí analýza.

The Wall Street Journal v ní přišel i s další kontroverzní ideou. Doporučil spojencům Ukrajiny, aby odstranili zákaz, který Kyjevu znemožňuje západní zbraně využít k útokům na ruské území.

„Aby bylo možné tyto údery provést, musejí USA a západní spojenci poskytnout Ukrajině zbraně delšího dosahu s větším bojovým zatížením a zrušit zákaz používání těchto zbraní pro útoky na vojska a logistiku na území Ruska,“ uzavřela analýza.

Třaskavého materiálu si všimli i na Ukrajině. O jednotlivých bodech informovala agentura Unian.

VIDEO: Ukrajinská rozvědka tvrdí, že se jí na Krymu podařilo zničit ruský raketový člun

Tagy: