Fiala: Česko se nechystá vyslat vojáky na Ukrajinu. O zavedení povinné vojny vláda nejedná

Česko se nechystá vysílat vojáky na Ukrajinu, pronesl premiér Petr Fiala (ODS) před cestou na summit o pomoci Ukrajině do Paříže. Reagoval tím na vyjádření slovenského premiéra Roberta Fica, že několik členských zemí NATO a Evropské unie zvažuje vyslání svých vojáků na Ukrajinu na základě dvoustranných dohod s touto zemí, jež se už dva roky brání ruské invazi. Předseda vlády také dodal, že se lidé nemusí bát, že by se jednalo o zavedení povinné vojenské služby.

Na summitu v Paříži se bude podle Fialy večer jednat o budování dlouhodobých kapacit zbrojního průmyslu v Evropě i na Ukrajině a o pomoci s výcvikem ukrajinských vojáků. Ohledně Ficova výroku uvedl, že má opačné názory než on. „Nebudeme ustupovat agresivnímu zlu. K míru nikdy nevedlo, že složíme zbraně a ustoupíme agresorům,“ zdůraznil. Uvedl rovněž, že důležité je udržet ruskou agresivitu co nejdál od našich hranic.

K TÉMATU: Evropa zvládne podporovat Ukrajinu i bez USA. Má to ale nebezpečný háček, píše CNN

Předseda vlády současně konstatoval, že nebude dopředu komentovat všechny nápady, které na jednání dvacítky lídrů zazní.

Fiala bude na summitu hovořit i o české snaze získat pro Ukrajinu munici z mimounijních zemí. Prezident Petr Pavel na nedávné bezpečnostní konferenci v Mnichově uvedl, že Česko má možnost v nejmenovaných zemích mimo EU nakoupit až půl milionu dělostřeleckých granátů ráže 155 milimetrů a 300 tisíc kusů ráže 122 milimetrů. Podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) by se pomoc mohla na Ukrajinu dostat v řádu měsíců.

Pařížské setkání hostí francouzský prezident Emmanuel Macron. Francouzští představitelé tvrdí, že Macron je odhodlán vyslat Moskvě signál, že v Evropě nepanuje „únava z Ukrajiny“, a to navzdory obavám ohledně ukončení podpory ze strany USA. Summit se odehrává v době druhého výročí ruského vpádu na Ukrajinu.

Nedorazí například maďarský premiér Viktor Orbán, považovaný za hlavního evropského spojence ruského prezidenta Vladimira Putina. Na rozdíl od původních informací francouzského tisku přijede Fico, který je kritický k další vojenské pomoci Ukrajině.

V neděli uvedl, že z agendy jednání „běhá mráz po zádech“, a na pondělí kvůli summitu svolal mimořádné jednání vlády a zasedání bezpečnostní rady státu. Před odletem hovořil o údajném záměru některých zemí vyslat na Ukrajinu vojáky, což by podle něj znamenalo eskalaci konfliktu.

Evropská unie minulý týden schválila 13. balík sankcí proti Rusku, který rozšiřuje sankční seznam o jména dvou stovek lidí, firem či institucí, které se podle unijní diplomacie nějakým způsobem podílejí na agresi proti Ukrajině.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Váš otec pracuje pro Putina, opřel se Zaorálek do Koláře. Pojďme to vyřídit mimo studio, opáčil

Tagy: