Středoškolákům začíná distanční výuka. Obchodní centra proto zvažují vypnutí WiFi

Distanční výuka

Středoškolákům se nelíbí distanční výuka. Obchodní centra se bojí jejich návalu

Statisíce studentů středních škol se budou od pondělí zase učit z domova. Řadě z nich to ale vadí. Nelíbí se jim odloučení od spolužáků i děravé vzdělávání na dálku, které na jaře nefungovalo úplně dokonale. Z jiné stránky to vidí obchodní centra. Mají obavy, že se zaplní studenty. Některá dokonce uvažují, že by proto vypnula internetové připojení zdarma.

Středoškoláky asi nejvíce trápí odloučení od kamarádů. „Je blbý, že člověk nebude v kontaktu se spolužáky,“ říká jedna ze studentek střední sportovní školy.

Problém je ale i samotný způsob výuky. „Se studenty bude komunikováno přes různé platformy, budou z toho zmatení, nebudou přesně vědět, dokdy co mají poslat tak, aby splnili zadání učitele a mnoho z nich to pak demotivuje a nebudou dělat vůbec nic do školy,“ tvrdí předseda České středoškolské unie Viktor René Schilke.

Klíčové je, aby distanční výuka byla lépe zorganizovaná než na jaře, kdy mnohdy studenty k učení příliš nepřiměla. „Učitelé nám zadání posílali na e-mail. Těch papírů bylo minimálně čtyřicet od jednoho předmětu. A špatně se v tom orientovalo,“ popisuje jarní výuku jeden ze studentů střední odborné školy. Škola se podle něj ale poučila a komunikaci se studenty výrazně změnila.

Opatření v obchodních centrech

Výhody distanční výuky vidí studenti i jinde. Nemusí například muset vstávat tak brzy, aby stihli dojet do školy. Také budou mít od pondělí více času. A samozřejmě jej někde budou chtít trávit.

V Praze i dalších velkých městech si oblíbili obchodní centra. Proto třeba obchodní centrum v pražských Vršovicích zvažuje, že personál dohlédne, aby se mladí neshlukovali na lavičkách. Také jim plánuje sebrat jeden z hlavních důvodů, proč sem často chodí – zvažuje, že vypne WiFi zdarma.

Tagy: