Středula: Pohrdavá vláda radí méně topit, nekouřit a nepít. Nevylučujeme protestní akce

 Předseda ČMKOS Josef Středula v nedělní Partii

360° (608)

Vláda je sice připravena zvýšit platy ještě letos, ale ne o inflaci. Odborům se to nelíbí. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula označil kroky koalice za „pohrdavé“. Místo rad, jak by měli občané šetřit, by podle něj měl stát konat. V pořadu 360° tak nevyloučil protestní akce. Podle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jana Rafaje by si tyto peníze musel kabinet vybrat třeba na daních. Do vysílání CNN Prima NEWS nepřijal pozvání žádný z vládních politiků.

„Máme jednu z nejnižších mezd vůbec, vládní politici zapomněli říct, že je to třetí nejhorší výsledek. Česká minimální mzda je v situaci, že ten, kdo jí pobírá, je pracující chudoba,“ uvedl v pořadu 360° Středula.

Rád by prý viděl ministry, jak budou schopni vyžít s 13 tisíci korun na měsíc. „V Polsku se chystá dvojité zvýšení. Zaráží mě, jak se česká vláda nestará. Za posledních 30 let máme nejvyšší inflaci,“ kritizoval kabinet ve vysílání CNN Prima NEWS.

Kritikou nešetřil v den, kdy se konalo setkání vlády s odboráři. Vysvětlil, že vláda je sice připravena zvýšit platy ve veřejném sektoru ještě letos, kloní se však k úpravě, která ale nebude kopírovat inflaci. Jasno o termínu a výši přidání chce mít kabinet do dvou týdnů.

Odbory se prý nyní budou věnovat vyhodnocení verdiktu a nevylučují v tomto směru tvrdší kroky. „Lidé jsou rozzlobení, je tu atmosféra na protesty. Nelíbí se jim, jak vláda mlčí, neřeší inflaci a vzkazuje, ať nepijeme, nekouříme a stáhneme si teplotu. To je na hranici s pohrdáním,“ pokračoval Středula.

Podle Rafaje je ale zvýšení mezd dvojsečné. „Někdo to zaplatit musí, nejsou tu peníze, které se tisknou. Kolik vydáme, tolik budeme muset posbírat, a to třeba na vyšších daních,“ argumentoval s tím, že takto se vysoká míra inflace nevyřeší.

Do pořadu byli také pozvání vrcholní vládní zástupci, ani jeden ale pozvání do pořadu 360° nepřijal. Po jednání s odboráři ovšem možné řešení představil ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Za vládu jsme jasně deklarovali, že jsme v letošním roce připraveni udělat úpravu a zvýšit platy zaměstnanců veřejného sektoru. Kloníme se k variantě zvýšení, které nebude kopírovat inflaci,“ uvedl Jurečka.

Tagy: