Vládní balíček poškodí pracující i důchodce. Miliardy sviští jako stíhačky, říká Středula

Odborář Josef Středula

360° 16.6.2023

Chceme, aby poslanci balíček zásadním způsobem změnili, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS odborář Josef Středula. Podle něj primárně poškozuje zaměstnance a důchodce. Následně se opřel do ministerstva financí. „Lítá tady 60 miliard vzduchem, sviští to jako stíhačky,“ komentoval státní rozpočet a dodal, že tento typ amatérismu ohrožuje Českou republiku. Kabinetu Petra Fialy (ODS) se naopak zastával ekonom a člen NERV Petr Janský.

Na pondělním jednání rady Českomoravské konfederace odborových svazů se budou projednávat další protestní akce vůči vládním krokům v ekonomice. „V tuto chvíli jsou naplánovány čtyři. Vláda se chystá na připomínkování v první čtení na počátku července a já bych byl velmi rád, aby svůj přístup změnila a poslanci balíček zásadním způsobem korigovali – jsou v něm vážné chyby, které poškodí jak občany, tak českou ekonomiku,“ prohlásil šéf konfederace Středula.

Na dotaz, jaký bod v konsolidačním balíčku ho nejvíce trápí, odvětil, že nejde o možné vládní ústupky, ale podstatu ekonomických opatření. „Poškozuje primárně zaměstnance a důchodce – zaváděním nových daní, zvyšováním cen prostřednictvím DPH a za některých okolností i prohlubováním schodku veřejných rozpočtů. Proto jsme předložili vlastní představu,“ pokračoval.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Experti: Premiér požadavkům odborů neuhne. Mohou si povídat o počasí, výsledek bude stejný

Odborář se mimo jiné rozčílil kvůli krokům ministerstva financí. Částky u plánovaného rozpočtu pro další rok označil za bizarní. „Vezměte si ta čísla. Před pěti lety jsme měli deficit kolem 30–40 miliard a byla kolem toho obrovská politická debata, jak je to zlé. Teď tady lítá 60 miliard vzduchem, sviští to jako stíhačky a vlastně je to v pořádku. Tento typ amatérismu ohrožuje Českou republiku,“ kritizoval už samotné přípravy rozpočtu.

Neumí spočítat kočce nohy

Janský se naopak ministerstva financí zastával. „Myslím, že na resortu umí počítat. Loni při přípravě rozpočtu mnohé věci nebyly jasné – kolik budou stát kompenzace, kolik bude možné vybrat na nové dani z mimořádných zisků nebo jak dopadne inflace. Tudíž rozumím, že situace je složitá. Zároveň ale mám rád, když jsou věci precizně odhadnuty. Ministerstvo by mělo s daty pracovat co nejlépe a dobře je odprezentovat, aby je i všichni ostatní pochopili,“ uznal ekonom. Věří, že resort financí v blízké době vystoupí s bližším informacemi.

Středula však ve své kritice pokračoval. „Balíček neobsahuje prakticky nic, co by mělo způsobit růst ekonomiky. Na konci příštího roku bude inflace 35 procent. Ti, co jsou chudí, budou ještě chudší a střední třída padne. Oni prostě neumí spočítat kočce nohy, je to naprosto tragické,“ dodal.

Tagy:
stíhačka ekonomika rozpočet ODS CNN Prima NEWS kritika ekonom pořady CNN Prima NEWS Josef Středula odbory vláda Česko Národní ekonomická rada vlády 360° vláda Petra Fialy Ministerstvo financí České republiky konsolidační balíček Petr Janský