Střelba u Chicaga: Útočník zabil šest lidí v průvodu na Den nezávislosti, policie ho zadržela

Po střelbě v průvodu k oslavám Dne nezávislosti na předměstí Chicaga je pět mrtvých a 16 zraněných

Útočník zabil pět lidí v průvodu na Den nezávislosti, je na útěku

Policisté v Highland Park na předměstí Chicaga vypátrali muže podezřelého ze zastřelení šesti lidí při průvodu k pondělnímu Dni nezávislosti. Podle agentury AP to oznámil velitel místní policie. Muž je v zadržovací vazbě. Nejméně 25 lidí utrpělo zranění.

Policie už dříve uvedla, že podezřelý se jmenuje Robert E. Crimo III. Agentura Reuters napsala, že pondělní průvod, který měl být občanským výrazem vlastenectví, se kvůli řádění střelce útočícího ze střechy pro mnoho rodin zvrhl v chaos. Na průvod se přišly podívat stovky rodin, mezi nimi rodiče s dětmi v kočárcích nebo na kolech.

Podezřelý policii několik hodin po útoku unikal. AP uvádí, že policisté odmítli zveřejnit, na základě čeho Crima identifikovali jako podezřelého. Později obklíčili jeho dům. Policie už dříve uvedla, že zajistila pachatelovu pušku a sdělila také to, že jednou z jeho obětí je Mexičan.

Průvod ve městě Highland Park, které je předměstím Chicaga, se náhle zastavil, když se asi deset minut po jeho začátku ozvala střelba a stovky lidí začaly hledat místo k ukrytí. Ze záběrů je patrné, že někteří přihlížející v důsledku hudebního doprovodu netušili, co se přesně děje. Později před střelcem všichni začali prchat.

Jde o další z řady násilných událostí s použitím střelné zbraně. Masakr s největším počtem obětí v poslední době spáchal 24. května 18letý mladík na základní škole v texaském Uvalde, kde zastřelil 19 dětí a dvě učitelky.

Agentura AP pondělní útok označuje za jeden z těch, které se dotýkají rituálů spojovaných se životy Američanů. Střelci v uplynulých měsících zabíjeli ve školách, v supermarketech, v kostelích. Tentokrát se masakr stal při oslavách, při kterých si Američané připomínali základy, na nichž jejich země stojí, a které ji drží pohromadě. „Je zničující, že oslavu Ameriky zmařil jedinečně americký mor,“ řekl J. B. Pritzker, guvernér státu Illinois, kde Highland Park leží.

Střelec zaútočil na trase průvodu, kde se lidé sešli už dříve během dne, aby si zajistili místa s dobrým výhledem. Při střelbě se ale –někteří z nich viditelně zakrvácení – ve zmatku rozprchli. Zůstaly po nich věci, které svědčí o tom, že jejich běžný den cosi náhle narušilo: z půlky snědený sáček chipsů, na trávníku rozsypané čokoládové sušenky, ztracená dětská kšiltovka.

Do průvodu se chystala i Gina Troianiová se svým synem, když uslyšela hlasitý zvuk, který považovala za ohňostroj. Poté ale slyšela, jak lidé křičí něco o střelci. „Prostě jsme začali utíkat opačným směrem,“ řekla agentuře AP.

Na videu, které Troianiová natočila na svůj telefon, je vidět, jak jsou některé děti viditelně vyděšené hlasitým hlukem a běží na stranu silnice, zatímco nedaleko houká siréna. „Byl to prostě strašný chaos. Byli tam lidé, kteří se oddělili od svých rodin a hledali je. Jiní prostě opustili své vozy, popadli své děti a začali utíkat,“ dodala.

Debbie Glickmanová, další obyvatelka Highland Parku, uvedla, že se se svými kolegy chystala odbočit do hlavní části průvodu, když viděla, jak z místa utíkají lidé. „Lidé křičeli: Je tam střelec, je tam střelec, je tam střelec. Tak jsme prostě utíkali. Dole to vypadalo jako totální chaos,“ popsala.

Americký prezident Joe Biden a jeho manželka Jill po pondělních událostech z Highland Park uvedli, že jsou šokováni „nesmyslným násilím spáchaným zbraní, které na letošní Den nezávislosti znovu rozselo smutek mezi Američany“. Šéf americké administrativy nedávno podepsal nový zákon o větší regulaci prodeje a držení zbraní. Agentura Reuters ho označila za nejvýznamnější normu v této oblasti za posledních 30 let, i když žádné převratné změny nepřináší. Biden v pondělí proto řekl, že je potřeba udělat více. „Boj proti epidemii, jakou je násilí způsobené střelnými zbraněmi, nevzdám,“ prohlásil šéf Bílého domu.

Tagy: