Nelegální uprchlíci v Česku mění taktiku. Zadržených migrantů u nás valem přibývá

Sedm migrantů zadrželi středočeští policisté v neděli 3. července odpoledne

Migrantů na území Česka přibývá

Zadržených migrantů na českém území velmi rychle přibývá. Meziroční nárůst se pohybuje kolem 75 procent. Jen o prvním červencovém víkendu zadrželi policisté téměř dvě stě běženců, což je absolutní rekord. Uprchlíci stále častěji volí jinou taktiku – nesnaží se překročit hranici ukrytí v kamionu, nýbrž se vydávají na cestu pěšky.

Sedm migrantů zadrželi středočeští policisté v neděli odpoledne. Běženci vyskákali z kamionu a chtěli jít dál pěšky. Mezi nákladem jich cestovalo celkem osm, někteří z nich zřejmě s kožními nemocemi. Jeden muž utekl a policistům se ho zatím ani za pomoci vrtulníku nepodařilo najít.

„V letošním roce evidujeme nárůst téměř o 76 procent. Jedná se o osoby, které nelegálně vstoupily do České republiky, ať už pozemní cestou, nebo dokonce letecky,“ uvedl mluvčí Policejního prezidia ČR David Schön. Celkem policisté v roce 2022 pochytali už 905 nelegálních uprchlíků, téměř 70 z nich přicestovalo právě letadlem.

Nesnažili se být nenápadní

Pro většinu migrantů je Česko pouhou tranzitní zemí, obvykle se snaží dostat do Německa, Velké Británie nebo Francie. Policisté většinou narazí na Syřany nebo Afghánce. „Během uplynulého víkendu jsme zaznamenali velký nárůst případů – téměř 200 osob. Nejvíc, zhruba 120, jich bylo na Zlínsku,“ uvedl Schön.

Velký nárůst případů hlásí ale i policisté z Vysočiny, například v úterý na dálnici D1. „Po kontrole jsme zjistili, že vozidlo řídí 58letý občan z Turecka a uvnitř je devět dalších mužů, kteří u sebe nemají žádné doklady,“ uvedla mluvčí policistů z Vysočiny Dana Čírtková.

Všichni cizinci skončili na celách a následně v záchytném zařízení. Řidič je podezřelý z převaděčství. Jeden z migrantů měl u sebe padělanou bulharskou občanku. Ve středu na Vysočině zajistili opět na D1 dalšího migranta a ve čtvrtek chytili ještě čtyři.

„Nechovali se nenápadně, protože se pohybovali po komunikaci, jeden z nich měl navíc na hlavě turban. Zaujal na první pohled,“ popsala Čírtková.

Policisté si to nedovedou vysvětlit

Již tradičně je nelegálních migrantů více v letních měsících. Proč je ale nárůst aktuálně tak velký? Policisté si situaci nedovedou vysvětlit, dá se spekulovat, že ve všem bude mít prsty ilegální gang převaděčů.

Orgány Evropské unie nedávno rozbily dva početné gangy. Jenomže jejich místo zřejmě ihned obsadil někdo jiný. „Součástí boje proti nelegální migraci je také naše zapojení v zahraničí. Aktuálně jsou policisté na hranicích Makedonie, Řecka, Maďarska a Srbska,“ doplnil Schön.

Do akce policisté zapojují i moderní techniku. Užitečné je například zařízení, které dokáže odhalit migranty v nákladovém prostoru podle tlukotu srdce, aniž by policisté vůz museli otevřít.

Tagy: