„Střihač“ miloval svůj poklad nade vše. Vraždil v prokletém Klánovickém lese

Obžalovaný Oldřich Konrád (vpravo) u městského soudu v Praze, který projednával zastřelení hledače pokladů z Klánovického lesa.

HLASY ZLOČINU, Oldřich Konrád

Příběh muže, který miloval peníze nade vše a byl pro ně schopný udělat cokoliv. A to i zabít. Recidivista Oldřich Konrád chránil svůj zakopaný milionový lup v prokletém Klánovickém lese. Brutálně zabil nic netušícího hledače pokladů. A policii začala ohromně těžká práce. Kauzu řeší další díl videopodcastu HLASY ZLOČINU.

Policie našla ohořelé tělo 14. června 2014. Později zjistila, že oběť – muž původem z Uzbekistánu – byl předtím zastřelen. Ale kým? A proč byl následně zapálen? „Vztah mezi oběma muži, tedy recidivistou Konrádem a zastřeleným Uzbekem, nebyl vůbec žádný,“ říká novinář Václav Janata. „Policie měla náhodného střelce. Těžký úkol,“ poznamenává.

ČTĚTE VÍCE: Chtěly zlatníkovy šperky. Prostitutka a její šéfová mu v Českých Budějovicích prořízly krk

Krimi videopodcast HLASY ZLOČINU se zaměřuje na největší kriminalistické kauzy v českých dějinách. Své síly při přípravě projektu spojili dlouholetý reportér a editor Krimi zpráv Václav Janata a vedoucí publicistiky CNN Prima NEWS Jakub Kvasnička, jenž zpovídal nejznámější figury českého podsvětí.

Policie zároveň hned varovala před vstupem do Klánovického lesa – nastala situace, která se pak jako déjà vu opakovala o mnoho let později v případě dvojnásobné vraždy střelce Davida K. „Nevěděli, jestli tam někde třeba ještě není,“ dodává Janata.

„Tou dobou se po Praze vraždili taxikáři a policie neměla ani v tomto případě pachatele. Existovaly teorie, které tvrdily, že po Praze běhá šílený sériový vrah, který vraždí na různých místech,“ popisuje novinář Jakub Kvasnička.

Trvalo to dva roky, než policie vraha našla. Neměla přitom vůbec nic. Jen jeden malý detail - zbraň, ze které se střílelo v Klánovicích, byla použita i při domovní loupeži v Dolních Počernicích. Neznámého zloděje tam vyrušil soused, který se za ním rozběhl, a pachatel ho střelil.

„Je to neuvěřitelné, jak se pak policistům postupně podařilo zanalyzovat další stopy, zloděj dostal přezdívku Střihač, protože stříhal ploty. Navíc to byl jen sezónní lupič, vykrádal jen v určité měsíce v roce,“ říká Janata s tím, že je neuvěřitelné, že policii se ho nakonec podařilo dopadnout.

Na celý příběh Oldřicha Konráda a jeho uzbecké oběti se podívejte v dalším dílu videopodcastu HLASY ZLOČINU, který najdete v úvodním videu článku.

Tagy: