Mohutné deště v Česku. Hasiči zasahovali u zříceného stropu, zatopených sklepů i pádů stromů

Liberečtí hasiči řešili na sobotu 25. června 15 technických pomocí. Odstraňovali stromy i větve z komunikací a odčerpávali vodu ze zatopených prostor

Zatopené sklepy nebo popadané stromy na silnicích. Bouřky, které zasáhly Česko v noci z pátku na sobotu, donutily hasiče ke stovkám výjezdů. Podle dosavadních informací ale nedošlo k vážnějším zraněním.

Za pátek a noc na sobotu napršelo během silných bouřek nejvíce na stanici Praha-Komořany, a to 100,8 mm. Nejintenzivněji pršelo na Boubíně – 43 mm za 30 minut.

„Do půlnoci se intenzívní srážky přesouvaly z jižních Čech k severovýchodu a postupně zvedaly hladiny zejména menších toků v povodí Vltavy – bez dosažení stupně povodňové aktivity (SPA). K výraznějším vzestupům došlo po intenzívních ranních srážkách na území Prahy a okolí na většině malých toků v této oblast,“ říká meteoroložka Michaela Valachová.

Pozor na malé toky, Vltavy se povodně netýkají

Kolem čtvrté hodiny ráno byl překročen 3. SPA na Botiči v profilu Jesenice-Kocanda a na Pitkovickém potoce v profilu Kuří. „V závislosti na aktuální intenzitě a rozložení srážek očekáváme další výraznější kolísání na malých tocích v oblasti Prahy, Vltava by neměla dosáhnout ani 1. SPA,“ předpovídá meteoroložka.

Pražští hasiči zasahovali za noc u 40 událostí. Nikdo nebyl zachraňován ani evakuován. Jednalo se hlavně o zatopené sklepy. V ulici Vinohradská pak spadla část podmáčeného sádrokartonového stropu v baru. „Nikdo nebyl zraněn, prostor opustila asi stovka lidí,“ uvádí hasiči na Twitteru.

Ve Středočeském kraji zasahovali hasiči k půl sedmé ranní u 147 případů, z toho bylo 104 technických pomocí. „36× jsme odstraňovali padlý strom přes komunikaci a ve 46 případech jsme vyjeli k čerpání vody ze sklepů a níže položených prostor. Nejvíce událostí je v okrese Praha-západ,“ popisují na sociálních sítích.

Došlo i na dopravní nehody

Jihočeští hasiči vyjížděli téměř sedmdesátkrát. Odklízeli popadané stromy, čerpali vodu ze zatopených sklepů nebo čistili propusti na střechách panelových domů, kde voda protékala výtahovými šachtami. V Sedlici na Strakonicku napršelo 80,3 milimetru, místy foukal vítr rychlostí 70 kilometrů v hodině.

Liberečtí hasiči řešili 15 technických pomocí. Odstraňovali stromy i větve z komunikací a odčerpávali vodu ze zatopených prostor. Na Semilsku v obci Slaná pak najel vlak do stromu. Nehoda se obešla bez zranění.

Naopak v Královéhradeckém kraji se potýkali s pěti dopravními nehodami. „Všechny byly se zraněním. V jednom případě sehrál svoji roli i alkohol. Hasiči provedli vyproštění, úklid komunikace a osvětlení místa nehody pro další vyšetřování,“ informovali na Twitteru.

Tagy: