Prudké ochlazení. Teploty z pátečních až 15 °C spadnou k nule, kde je možné čekat sníh?

Nejvyšší teploty v pátek dosáhnou až na 15 °C. Během víkendu bude ale přes Česko přecházet výrazná studená fronta, kvůli čemuž meteorologové předpovídají prudké ochlazení. Teploty klesnou až k nule a v noci dokonce pod bod mrazu. Přes víkend bude také foukat silný vítr, který v nárazech na horách může dosáhnout rychlosti až 110 km/h. Po víkendu se ale znovu oteplí.

Počasí v Česku ovlivní frontální systém spojený s tlakovou níží, která postupuje přes střední Evropu na severovýchod. V pátek bude obloha oblačná až zatažená, v Čechách se vyskytne občasný déšť nebo přeháňky. Na Moravě a ve Slezsku bude přechodně až polojasno, ojediněle se mohou objevit bouřky. Ve večerních hodinách budou srážky zejména na západě území četnější a v polohách nad 600 metrů mohou být i smíšené nebo sněhové. Nejvyšší teploty dosáhnou na 11 až 15 °C, v 1 000 m na horách se budou pohybovat kolem 6 °C. Vát bude převážně mírný jihozápadní až jižní vítr rychlostí 2 až 6 m/s.

V noci na sobotu přejde přes Česko výrazná studená fronta spojená s tlakovou níží a meteorologové tak očekávají prudké ochlazení. Noc bude zatažená s občasným deštěm. Nejnižší teploty klesnou na 4 až 0 °C, na západě a severu Čech až k −2 °C. Vát bude čerstvý jihozápadní až západní vítr rychlostí 7 až 12 m/s, který může v nárazech dosáhnout rychlosti 15 až 25 m/s (90 km/h), na horách až 30 m/s (110 km/h).

V sobotu meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu předpovídají zataženou oblohu s občasným sněžením nebo smíšenými srážkami. Na horách se mohou tvořit sněhové jazyky a závěje. Ve večerních hodinách by se pak obloha měla vyjasnit. Nejvyšší teploty dosáhnou 0 až 4 °C. Povane čerstvý západní až severozápadní vítr rychlostí 7 až 12 m/s. V nárazech ale může dosáhnout rychlosti až 25 m/s (90 km/h), na horách pak i kolem 30 m/s (110 km/h). Večer ale bude postupně slábnout.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Obrovské přívaly sněhu v Chorvatsku. Je to hrůza, bojím se, jak se vrátím, říká Češka

V neděli bude polojasno až oblačno, ojediněle se vyskytnou sněhové přeháňky. V noci mohou teploty klesnout až k −5 °, přes den se pak budou pohybovat kolem 3 až 7 °C. Vát bude mírný západní až jihozápadní vítr rychlostí 2 až 6 m/s.

Od pondělí meteorologové očekávají opětovné oteplení. Nejvyšší denní teploty dosáhnou na 10 až 14 °C, místy se vyskytnou přeháňky. V noci na úterý pak nejnižší teploty klesnou k 8 až 4 °C a přes den se budou pohybovat okolo 9 až 13 °C.

Tagy: