Nebezpečí číhá na rybníku i v horách. Ledu není ani přes mráz dost, kvůli sněhu hrozí laviny

Máme za sebou několik mrazivých dní i nocí. I přesto ale vodní plochy v Česku stále ještě nemají dostatečnou tloušťku ledu. Hasiči proto varují, vstup na ně je stále nebezpečný.

Například ve Frymburku na Lipenském jezeře má aktuálně led tloušťku pět centimetrů. Ta se ale může na různých místech zamrzlé plochy lišit. „V současné době je síla ledu od jednoho do pěti centimetrů. Vstup na něj ale nedoporučujeme, je to nebezpečné, led je nestabilní,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Antonín Labaj, správce ledové magistrály.

Brusle budeme moct nazout až ve chvíli, kdy tloušťka ledu dosáhne patnácti centimetrů. Což by mohlo být při současných teplotách tak za dva týdny. Někteří si prý ale nedají říct. „Občas tu můžeme vidět jedince s batůžkem, který tento adrenalinový sport vyhledává, počítá s tím, že se propadne,“ doplnil Labaj.

ČTĚTE TAKÉ: Lavina v Himaláji zasypala zahraniční turisty. Adam a jeho kamarád přišli o život.

V Třebíči pak strážníci ze zpola zamrzlé řeky vyhání hlavně děti. Ty sem spíš než touha po adrenalinu přivádí nerozvážnost. „Jsou to hlavně děti, které se vrací ze školy a hrají si na těch zpola zamrzlých plochách. Několikrát jsme vykazovali děti, které si hrají na řece Jihlavě,“ popsala mluvčí třebíčské policie Lucie Šerková.

Pomalu zamrzá také hladina Brněnské přehrady. Led má stále tloušťku pouhé čtyři centimetry, proto je velmi nebezpečné na něj vcházet. „Je extrémně křehký i po drobném kontaktu, strážníci dokonce viděli, že praská i pod vodními ptáky,“ uvedl jeden z členů městské policie. Kdy tedy bude bezpečné vstupovat na zamrzlé přehrady, jezera nebo rybníky, teď záleží hlavně na tom, zda bude dál mrznout.

Pod lavinami už zemřelo 11 lidí

To v zahraničí mají naopak nadále problémy se sněhovou nadílkou. Nejvíce nového sněhu napadlo v Rakousku. V Tyrolsku ho leží místy i více než metr. Nestabilní sníh pak způsobil v Alpách sesuv několika lavin, pod kterými zemřelo 11 lidí. Osm v Rakousku, dva lidé zahynuli ve Švýcarsku a jeden člověk v Itálii. Nebezpečí lavin trvá i v bavorských Alpách.

Ještě větší nebezpečí hrozí v rakouských Alpách. Do pondělí tam na mnohých místech platil stupeň čtyři, to jsou ty červeně vyznačené oblasti. Horská služba v úterý sice snížila varování o jeden stupeň, to ale stále znamená značné riziko. Podobná je situace i na horách severního Slovenska. Před týdnem lavina zabila dva horolezce ve Vysokých Tatrách. Od té doby se lavinové nebezpečí ještě zvýšilo. Podle tamní horské služby může jít o nejhorší týden letošního roku.

„Ve Vysokých Tatrách v posledních dnech napadlo místy až 150 centimetrů sněhu. Na prudkých svazích je ale jen velmi málo zpevněný, a tak hrozí, že se lavina utrhne už při velmi malém zatížení. Třetí stupeň lavinového nebezpečí proto platí nejen ve Vysokých Tatrách, ale i v Nízkých Tatrách a v pohoří Malá a Velká Fatra,“ popsala situaci na Slovensku reportérka CNN Prima NEWS Sabina Dračková.

Po víkendovém sněžení hrozí laviny i na českých horách, nejvíce pak v Krkonoších. „Máme třetí stupeň lavinového nebezpečí. To je stupeň, který bývá označován jako za ten, při kterém se stane největší množství nehod,“ vysvětlil mluvčí horské služby Marek Fryš. Lidé by se proto neměli pouštět mimo vyznačené trasy.

Tagy: