Student kvůli malichernosti zbil asistentku ve škole. Už nemůžu učit, říká zoufalá žena

Učitelé by měli myslet i na vlastní duševní zdraví a nebát se faktu, že neznají všechny odpovědi na otázky dětí.

Student zbil pracovnici školy, zabavila mu herní konzoli

Za dobrotu na žebrotu. Tak by se dala popsat situace asistentky učitele v americkém státě Florida, kterou v únoru brutálně zmlátil do bezvědomí sedmnáctiletý student kvůli herní konzoli. Po téměř roce od incidentu je ve finanční nouzi, potýká se se zdravotními problémy a škola jí nedovoluje učit. „Jsem teď úplně jiný člověk, celý můj život se obrátil vzhůru nohama,“ popsala.

Student Brendan Capa napadl Joan Naydichovou na chodbě Matanzas High School. Na kamerových záznamech je vidět, jak ji napřed shodil na zem a pak ji surově bil pěstmi a kopal do jejího nehybného těla. Původně se uvádělo, že za útokem byla zlost mladíka kvůli zabavenému Nintendu Switch. Později se ukázalo, že k brutálnímu útoku stačilo jen upozornění, aby na konzoli nehrál, a to ještě od jiného zaměstnance školy.

ČTĚTE TAKÉ: Z dědečka se stal sexuální predátor. Muž z Děčínska znásilnil dceru i vnučky, u soudu se kál

Útok Naydichová odnesla pěti zlomenými žebry, těžkým otřesem mozku a ztrátou sluchu v jednom uchu. I po dlouhé léčbě stále bojuje se zpomalenou řečí, má problémy s trpělivostí a rutinními kognitivními funkcemi. „Spoustu zranění si ponesu do konce života, i když třeba nejsou vidět,“ řekla pro web Fox35.

I přes dlouhou rekonvalescenci byla připravena vrátit se v srpnu do práce, kde ji ale čekalo překvapení. Jen po pár dnech práce jí vedení školy dalo neplacené volno, které trvá dosud. Její žádost o finanční odškodnění od státu se navíc zasekla, takže si musí poradit bez pravidelného příjmu. „Přežívám jen na darech od místní komunity,“ přiznala Naydichová a dodala, že je frustrovaná nedostatkem podpory ze školního obvodu Flagler County, pod který střední škola Matanzas spadá.

„Byla jsem napadena v únoru, ale mám pocit, že jsem napadána neustále,“ popsala zdravotní a finanční překážky, kterým musí v posledních měsících čelit.

Nyní již dospělý Depa se bude zpovídat z trestného činu ublížení na zdraví s přitěžujícími okolnosti, uvedl úřad šerifa v tiskové zprávě, o které informoval web CNN. Byl sice obviněn jako mladistvý, po dovršení osmnáctých narozenin k němu ale soud bude přistupovat jako k dospělému. Za ublížení na zdraví mu hrozí až 30 let ve vězení, a to i přes jeho autistickou poruchu.

Vynesení rozsudku je naplánováno na 31. ledna.

Tagy: