Muzikant Petr spáchal sebevraždu kvůli opatřením, tvrdí kamarádka. Měl dvě děti

Uctít památku jedné z obětí pandemie covidu přišla ve čtvrtek na Staroměstské náměstí 19letá Valentina. Její kamarád Petr nemoci nepodlehl, ale spáchal sebevraždu – prý kvůli protikoronarovým restrikcím. „Vládní opatření pro něj představovala poslední kapku,“ svěřila se studentka. Pražské náměstí plní od pondělí svíčky a květiny. Lidé ke křížkům, symbolizujícím oběti covidu, připisují konkrétní jména.

„Zapálila jsem svíčku za kamaráda Petra, který se zabil kvůli koronavirovým opatřením. Přijít zavzpomínat je to nejmenší, co může každý z nás udělat,“ popsala Valentina pro deník Blesk.

Její kamarád se živil jako muzikant a staral se o dvě děti. „Nemohl vystupovat a to ho finančně ničilo. Sešlo se víc věcí dohromady, ale vládní opatření pro něj představovala poslední kapku. Bylo mu 50 let a živil dvě děti. Neměl daleko ke ztrátě střechy nad hlavou, a tak si sáhl na život,“ vysvětlila studentka.

Zavzpomínat na své blízké a zapálit za ně svíčku či položit květinu přišly tento týden na Staroměstské náměstí desítky lidí. K bílým křížkům pak dopisovali konkrétní jména či vzkazy. „Chybíš nám, Štěpi, máme tě rádi, Hani,“ hlásají nápisy křídou. Jedna ze vzpomínek patří i 41letému zpěvákovi a skladateli Davidu Stypkovi, který po dlouhodobé nemoci spojené s komplikacemi COVID-19 zemřel začátkem tohoto roku.

Více než 24 tisíc křížků za oběti covidu

Bílé křížky na Staroměstském náměstí namaloval v pondělí ráno spolek Milion chvilek pro demokracii. Ten den totiž uplynul přesně rok od smrti prvního pozitivně testovaného člověka na covid v Česku.

Předseda spolku Benjamin Roll na Twitteru napsal, že mnoho lidí zemřelo kvůli koronaviru zbytečně. „Odpovědnost nese vláda zmařených životů, která upřednostňuje své kšefty nad svými občany. Za COVID-19 vláda nemůže, za zbytečně zmařené životy ano,“ uvedl Roll v pondělí.

Křížky měli jejich autoři ještě v pondělí odpoledne smazat. Nakonec se vedení Prahy domluvilo, že je tam nechají, dokud je nesmyje déšť.

Tagy: