David Stypka i babička Dáša. Lidé přiřadili křížkům jména, truchlí za oběti covidu

Svíčky, květiny a jména blízkých, kteří zemřeli kvůli covidu. Staroměstské náměstí v Praze se proměnilo v obří pietní místo, kam lidé přicházejí uctít památku více než 25 tisíc obětí koronaviru. Tisíce křížků, které na náměstí namaloval spolek Milion chvilek, měly zmizet v pondělí odpoledne. Nakonec se vedení Prahy rozhodlo, že je tam nechá, dokud je nesmyje déšť.

Babička Dáša. David Stypka. Děda František. Takové nápisy se během úterý objevily u bílých křížků, které na Staroměstském náměstí symbolizují oběti koronaviru. Tisíce malých křížů namaloval křídovým sprejem v pondělí brzy ráno spolek Milion chvilek pro demokracii. Uplynul přesně rok od smrti prvního pozitivně testovaného člověka na covid v Česku.

Během dalšího dne dostala akce osobnější rozměry. Lidé na náměstí přicházejí uctít památku svých blízkých či slavných osobností, kteří zemřeli na následky spojené s nemocí COVID-19. K jednotlivým křížkům kladou květiny a zapalují u nich svíčky, případně k nim připisují jména obětí.

Na sociálních sítích se také šíří fotka mladé ženy, která na Staroměstském náměstí klečí s dítětem v náručí. Silný okamžik zachytil fotograf Jan Šibík. Před ženou hoří tři hřbitovní svíčky a leží dvě bílé chryzantémy. „Pokládání květin, zapalování svíček a hlavně truchlení i nás silně zasáhlo,“ komentoval snímek Milion chvilek.

Pravda. Pokládání květin, zapalování svíček a hlavně zmiňované truchlení i nás silně zasáhlo. Hlubokou soustrast všem pozůstalým. Držte se. ❤️

Posted by Milion chvilek pro demokracii on Tuesday, March 23, 2021

Křížky smyje déšť

V úterý se poblíž tisíců křížů objevil také oranžovým sprejem nastříkaný nápis „Za oběti neschopné vlády!“ Policie na Twitteru uvedla, že po pachatelích pátrá. Samotné křížky měli iniciátoři akce už v pondělí odpoledne smazat, nakonec se ale představitelé Prahy domluvili, že je tam nechají, než je smyje déšť.

Předseda spolku Milion chvilek pro demokracii Benjamin Roll na Twitteru napsal, že mnoho lidí zemřelo na covid zbytečně. „Odpovědnost nese vláda zmařených životů, která upřednostňuje své kšefty nad svými občany. Za COVID-19 vláda nemůže, za zbytečně zmařené životy ano,“ uvedl Roll v pondělí.

Tagy: