Studentka žije už tři týdny ve sklepě v Kyjevě. Do Česka poslala dojemný vzkaz

Olha Oltarževská

Studentka žije už tři týdny ve sklepě v Kyjevě

Redakci CNN Prima NEWS oslovila dvaadvacetiletá studentka Olha z Kyjeva, která od začátku války žije ve sklepě pod svým domem s rodinou, sousedy a domácími zvířaty. Před válkou chtěla odjet na výlet do Norska, teď ale ze země utéct nechce.

„Jak už víte, dnes je 21. den války v naší zemi. A já celou tu dobu žiji ve sklepě, který se nachází pod naším domem,“ začíná video dvaadvacetileté Olhy Oltarževské z Kyjeva.

„Stále je tu pro lidi dost jídla, ale v tuto chvíli začínají v obchodech docházet některé mléčné produkty a hygienické potřeby,“ popisuje současnou situaci.

Poprvé opustila kryt až tento čtvrtek. „Musela jsem jít do chovatelských potřeb koupit slámu pro své morče,“ vysvětluje Olha, která si čas v krytu krátí třeba i hrou na kytaru.

Nejvíce ji nyní trápí špatný psychický stav její matky, která je aktivní na kyjevské divadelní scéně. „Zprávy o tom, že Rusové shodili bombu na divadlo, kde dočasně žily děti, ji velmi rozrušily,“ říká.

Olha v závěru vzkazu zmínila i ČR. „Jsem opravdu vděčná našim přátelům z České republiky a také vašemu premiérovi za to, že jste s námi neustále v kontaktu a podporujete nás. Protože tohle není jen fyzická válka, ale i informační válka. A naši nepřátelé využívají nástroje, jako je propaganda,“ vysvětluje.

„Ukrajina Česko miluje. Společně vyhrajeme,“ dodala Olha česky na závěr a gestem naznačila tvar srdce.

Tagy: