Zázrak v Mariupolu: Kryt pod divadlem bombardování vydržel. Vyšlo z něj už 130 lidí

Rozbombardované divadlo v Mariupolu.

Válka na Ukrajině: Rusové vybombardovali divadlo v Mariupolu

Kryt pod divadlem v jihoukrajinském Mariupolu vydržel středeční bombardování, řekl ve čtvrtek agentuře Reuters zdroj z tamní radnice. Podle ukrajinského poslance a podnikatele Serhije Taruty z něj vychází přeživší. Ukrajinská politička Olga Stefanishyna tvrdí, že z krytu bylo zachráněno 130 lidí. Podle středečního vyjádření zástupce mariupolského starosty Serhije Orlova mohlo být ve chvíli útoku v krytu pod divadlem 1 000 až 1 200 lidí.

Ruské ministerstvo obrany ve středu útok na divadlo popřelo, podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ruské letectvo ale bombardovalo divadlo úmyslně.

„Po strašlivé noci plné nejistoty ráno 22. dne války konečně dobrá zpráva z Mariupolu! Protiletecký kryt přežil. Trosky se začaly rozebírat, lidé vycházejí živí!“ napsal Taruta na Facebooku.  Také podle zdroje agentury Reuters kryt vydržel.

„Dobré zprávy, které tolik potřebujeme. Protiletecký kryt u činoherního divadla Mariupol se zachoval. Asi 130 obyvatel už bylo zachráněno. Je to skutečný zázrak Ukrajiny,“ potvrdila na Facebooku ukrajinská politička Olga Stefanishyna.

Místostarosta města Sergej Orlov ve středu odhadoval, že Mariupol je z 80 až 90 procent bombardováním a ostřelováním zničen. Listu Forbes řekl, že počet zabitých civilistů dosáhl 2 358. Tato těla podle zástupce starosty ležela na ulicích a asi 70 procent z nich se podařilo identifikovat. Mnoho mrtvých se ale ještě nachází pod troskami, takže skutečný počet obětí války, která vstoupila do čtvrtého týdne, může být ve městě ještě vyšší. „Není tu ani jediná nepoškozená budova,“ řekl.

Ve strategicky významném přístavním městě v době, kdy jej ruské síly obklíčily, bylo podle Orlova mezi 350 tisíci až 400 tisíci lidí. Část se podařilo během několika akcí evakuovat.

Tagy: