Styl brouka Pytlíka i osočování ze lží. Poslanci se dohadovali o příspěvcích občanům

Poslanci Martin Kolovratník (ANO) a Jan Skopeček (ODS)

Poslanci se dohadovali o pomoci občanům

Českou společností rezonuje téma vládní pomoci občanům. Ve vysílání CNN Prima NEWS se na toto téma dohadovali poslanci Jan Skopeček (ODS) a Martin Kolovratník (ANO). Padala slova o stylu brouka Pytlíka, naprosté demagogii i lži. Na čem se politici neshodli?

Vláda avizovala, že zavede příspěvek pět tisíc korun na dítě rodinám, které mají roční příjem do jednoho milionu. S plánovaným opatřením se však řeší také administrativní zátěž. „To není to nejpodstatnější. Je na ministrech a resortech, aby procesní stránku zvládli. Doufám, že ministři resortů najdou způsob, který bude lidi zatěžovat co nejméně,“ uvedl Skopeček.

Jenže právě slov o plánované přípravě se chytil Kolovratník. „Chystají pomoc, ale není to hotové. Návrh bude muset projít legislativou, kdy se bavíme například o platnosti od srpna. I pan Skopeček doufá, že se s tím ministři nějak poperou. Přitom existuje okamžité řešení, například u odečtu dětí na daních. Zatím však nevíme, jak pomoc bude vypadat, a to je ten problém,“ reagoval Kolovratník.

Od nástupu vláda avizovala, že nechce dělat plošná opatření, nyní však podle některých ustupuje od svých záměrů dělat pouze ta cílená. „To potvrzuji. Jsme vstřícní v tom, že vláda na nás dá. Jde o řešení plošnou pomocí, jak ji už několik týdnů známe z Rakouska nebo Německa. Vláda to však odmítala. Řešení je ale trochu ve stylu brouka Pytlíky, kdy vláda chce něco udělat, teď ji to dohnalo, ale řešení musí být jiné, než navrhovali kolegové z ANO,“ řekl také Kolovratník. Politik ANO dodal, že vláda nebude chtít ztratit tvář. Ale doufá, že snad dá na návrhy hnutí ANO – například odpuštění daně za energie.

Drzost a demagogie

Skopeček kritiku tvrdě odmítl. „To je neuvěřitelná demagogie, kdy vláda rozhodne, připravuje pomoc a vy kritizujete, že to není sepsáno do posledního puntíku. Říká to člen z hnutí ANO po martýriu s covidem. Ať si vzpomene, jak se vláda chovala, jak dotace byly administrativně náročné. Teď má drzost kritizovat vládu, když rozhodne, že to nemá do posledního puntíku vymyšlené,“ řekl politik ODS.

Skopeček také podotkl, že se najde způsob, jak opatření udělat jednodušeji než za hnutí ANO, za jehož vlády se vyplácela jakákoli dotace. „To si kolega vůbec nevidí do úst. Vůbec nedáváme na hnutí ANO. Kdybychom na ně dali s balíčkem proti drahotě, tak zbankrotujeme a inflaci vystřelíme nad 20 procent. Byla to snůška rozdávání bez ohledu na cokoliv. Jen bychom si půjčovali peníze od našich dětí,“ uzavřel s tím, že do hospodářské politiky se musí vrátit rozum a ne „podobná rétorická cvičení“.

Tagy: