Nově zjištěné vedlejší účinky vakcín v Česku: horečka, zimnice i bolest hlavy a kloubů

Nežádoucí účinky vakcíny?

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) eviduje k úterku 322 podezření na možné nežádoucí účinky vakcín. Za týden tak jejich počet vzrostl o 124. Nejčastěji lidé po očkování hlásili reakce jako horečku nebo například bolest hlavy.

Většinou lidé hlásí očekávané potíže, které jsou popsány v oficiálních dokumentech k vakcínám. SÚKL upozorňuje, že se jedná o podezření, a ne o prokázané nežádoucí účinky. Projevy, které lidé po podání vakcíny měli, nemusí s očkováním souviset.

Ve zhruba polovině hlášení, tedy ve 160 případech, SÚKL zaznamenal celkové příznaky, tedy například horečku, třesavku, únavu a slabost nebo reakci v místě vpichu. Necelá čtvrtina se týkala takových reakcí, jako je bolest hlavy, závrať, třes, pocit na omdlení, mdloba a mravenčení. Sedm desítek hlášení o vedlejších účincích popisovalo bolesti kloubů, svalů, zad či svalovou slabost a 53 hlášení zahrnovalo problémy s trávicí soustavou, takže nevolnost, zvracení, průjem či obtížné polykání. Někteří pacienti měli vyrážku, dušnost, alergickou reakci nebo potíže, které by mohly souviset s cévním nebo kardiovaskulárním systémem.

Podle SÚKL je celkový počet reakcí vyšší než počet podezření na nežádoucí účinky. Jedno hlášení, které SÚKL obdrží, totiž může obsahovat i více reakcí. Pokud by se objevil větší počet hlášení určité reakce, která pro používané vakcíny není dosud známá, mohli by odborníci zahájit podrobné hodnocení možného nežádoucího účinku.

V příštích dnech dorazí vakcína od firmy AstraZeneca

V Česku se zatím očkuje dvěma vakcínami, a to od firem Pfizer a BioNTech a od společnosti Moderna. V příštích dnech by měly do Česka dorazit také první dodávky vakcíny firmy AstraZeneca, kterou jako třetí registrovala pro použití v EU Evropská komise. Vakcínu dostávají především zdravotníci a senioři nad 80 let. Celkem bylo podle dat ministerstva zdravotnictví ke středečnímu večeru podáno 310 340 dávek a 65 916 lidí už dostalo i potřebnou druhou dávku. Zdravotníci už lidem podali přes 310 tisíc dávek vakcín.

Tagy: