Povinné respirátory: Jak poznat ten kvalitní a v čem se liší FFP2 od KN95?

Respirátory budou od úterka povinné v obchodech, nemocnicích či veřejné hromadné dopravě. Vláda ale už lidem neříká, jak rozeznat kvalitní produkt od těch, které vaše zdraví neochrání. Český trh totiž stále zaplavují stovky tisíc kusů, které se sice „tváří“ profesionálně, ale ve skutečnosti nezískaly příslušné certifikáty a proti koronaviru dostatečně nechrání. Často jsou za směšnou cenu. Lidé tak šetří své peněženky na úkor zdraví a mnohdy to ani netuší. Jak poznat kvalitní respirátor, kolik by měl stát a kde ho koupit?

Vyznat se v tom, jak přesně kvalitní respirátor poznat a kolik za něj zaplatit, není vůbec snadné. Zatímco na jaře nebyly respirátory vůbec a běžní občané se k nim téměř nedostali, dnes je situace zcela jiná a trh je jimi zaplavený.

Navíc už dávno neplatí, že nejsou čeští výrobci. Naopak je jich mnoho a řada z nich má i potřebná povolení. Většina se ale potýká s tím, že není schopná ve veřejných soutěžích při dodávkách do nemocnic nebo do obchodních řetězců nabídnout nejnižší cenu, a často tak vyhrají dodavatelé, kteří přivezou méně kvalitní produkt ze zahraničí, ale jsou levnější a na zdraví už se pak nikdo neptá.

„Není důvod se obávat, že by čeští producenti nebyli schopní dodat dostatek respirátorů. Problém je v tom, že dokud je trh zaplevelený nelegálními a levnými výrobky, tak se naši dodavatelé hůř prosazují,“ vysvětlil CNN Prima NEWS právník Jakub Král ze vzdělávací a poradenské společnosti Porta Medica, která mj. radí dodavatelům, jaké podmínky musí splnit, aby mohli ochranné pomůcky legálně prodávat.

Jak poznám kvalitní respirátor?

Respirátory, které se smí prodávat na českém trhu, musí mít tzv. evropskou certifikaci a musí splňovat normu EN 149. Ta znamená, že respirátor prošel řadou testů, jedním z nich je i tzv. parafínový test, který sleduje průnik kapének.

Jednoduše řečeno, pokud si pořídíte respirátor bez tohoto certifikátu, máte větší pravděpodobnost, že virus respirátorem pronikne, i když ho máte dobře nasazený. Garanci stoprocentní ochrany neposkytují žádné respirátory.

Pokud normu splní, pak může být označen jako respirátor FFP2 (cca 95 procentní záchyt částic) nebo FFP3 (cca 99 procentní záchyt částic). Ani v tomto případě ale ještě nemusíte mít vyhráno. Měli byste si dát pozor i na další drobné a na první pohled nenápadné detaily.

  • označení CE, u kterého musí být uvedeno čtyřmístné identifikační číslo notifikované osoby (certifikační autorita pro respirátory uvedená v evropské databázi NANDO)
  • informace pro uživatele v českém jazyce
  • třída ochrany (FFP1, FFP2 nebo FFP3)
  • evropská norma EN 149 nařízení (EU) 2016/425

Z výše uvedeného vyplývá, že velmi frekventované, levné a dostupné respirátory s označením KN95, což je čínská norma, do kategorie kvalitních respirátorů patřit nemohou. Neprošly totiž evropskou certifikací.

„Na KN95 zapomeňme. Na českém trhu nemají co dělat a pokud tu jsou, tak je to typický příklad nelegálních respirátorů. Dnes by na trh již neměly být nově uváděny žádné respirátory bez označení CE dokládajícího úspěšnou evropskou certifikaci,“ říká Král. Stejně hovoří i většina českých výrobců.

I mezi respirátory s označením KN95 jsou ale výjimky a některé firmy, které je do Česka dováží, si evropskou certifikaci dodělaly, v tom případě to ale opět musí mít uvedeno jak na obalu, tak na výrobku. Problém s chybějící certifikací je v tom, že se není možné na jejich kvalitu spolehnout.

„Všechny nejsou nutně špatné, ale evropskou certifikaci prostě nemají a jsou minimálně o 30 až 40 procent horší než ty certifikované. Když jsme dělali testy KN95, některé vyšly velmi dobře, ale některé dopadly na úrovni bavlněné roušky. Materiál navíc dráždil kůži, což nám potvrzuje spousta lékařů a sester,“ doplnil pro CNN Prima NEWS majitel české firmy Balerina Petr Prokůpek.

O zmíněných rozdílech podrobně hovoří i oficiální dokument ministerstva průmyslu a obchodu, kde jsou rozdíly i absence klíčových testů jasně popsány.

Čínské KN95 měly výjimku, ta ale skončila

Čínské respirátory byly v Česku potřebné především během první vlny koronaviru, kdy by se dalo s nadsázkou říct, že jsme byli vděční za cokoliv. I proto zmíněné respirátory dostaly od České obchodní inspekce výjimku. Ta mohla být udělena do 15. června a platila vždy na dobu tří měsíců. Od poloviny září by se tak čínské respirátory na trhu vůbec neměly prodávat a Česká obchodní inspekce by měla ty, kteří s nimi obchodují, pokutovat. Může udělit pokutu až ve výši 50 milionů korun.

„Jakékoli další využití zjednodušeného postupu prostřednictvím dočasné lokální výjimky ČOI již není možné. Z výše uvedeného vyplývá, že nyní na trh nesmí být uváděny obličejové masky v režimu OOP bez plnohodnotného posouzení shody završeného vydáním certifikátu EU přezkoušení typu,“ uvádí se v dokumentu resortu průmyslu a obchodu.

I přesto je ale nekvalitních respirátorů dost. Tiskový mluvčí ČOI Jiří Fröhlich redakci CNN Prima NEWS řekl, že je to tím, že výjimka nebyla časově omezená.

„Výjimka, která byla udělena Českou obchodní inspekcí, byla do vyprodání zásob. Takže je možné, že ty zásoby ještě nebyly vyprodány,“ uvedl Fröhlich. O ničem takovém se ale dokument resortu průmyslu a obchodu nezmiňuje a je tak otázkou, zda a vůbec bude ČOI nekalé prodejce v Česku pokutovat.

Dokument má sloužit jako podklad pro státní instituce, které pořádají výběrová řízení, aby bylo zcela jasné, jaké požadavky mají být splněny. Na soukromé prodejce může stát pouze apelovat a následně je pokutovat.

Kde respirátor koupit?

Kvalitní respirátor s evropskou certifikací a všemi náležitostmi by měl zákazník sehnat v první řadě v lékárně, ale i tam je nutné si kvalitu ohlídat. Nákup je možný také přímo u výrobců, často je ale nutné koupit větší množství kusů. Pokud se o nákup ale podělí celá rodina, bude pak dostupnější i cena.

Pozor si dejte na respirátory třeba dávané zdarma nebo prodávané v různých čínských bistrech. Ač často rozdávané v dobré víře, dostatečnou ochranu před nákazou nedostanete. Často i sami poznáte, že respirátor není tzv. to pravé ořechové. Hlavním příznakem bývá, že se vám přes něj opravdu špatně dýchá, potíte se, nebo můžete mít vyrážku či zarudlou kůži. Někdy i materiál zapáchá.

Pokud to srovnáte s respirátorem z kvalitních materiálů, zjistíte, že jste často i celý den schopní normálně dýchat a nedusit se. A často za to nemusíte ani zaplatit víc peněz.

Opatrní byste měli být i při nákupu v obchodních řetězcích. Ty totiž zpravidla soutěží na cenu a ne vždy tak můžete na pultech najít dostatečně kvalitní zboží. Ve středu se například objevila akce na respirátory firmy Good mask v Lidlu.

„Jde o velmi nestandardní hybrid, který se tváří jako respirátor FFP2, avšak označení CE je nahrazeno nicotnou formulací Evropská certifikace proti COVID-19. Není tak vůbec jasné, jestli je takový výrobek stále na trhu na základě nějaké nestandardně dlouhé výjimky ČOI, anebo je tu zcela protiprávně a měl by být stažen z trhu,“ komentoval tento typ respirátorů Král.

Majitel společnosti se po vydání článku redakci ozval s tím, že evropskou certifikaci již jeho firma má „Není to pravda a poškozuje to naši společnost a musím se důrazně ozvat. Dokončili jsme proces posuzování shody na VÚBP, a navíc v době uvádění na trh, byl v platnosti španělský certifikát. Jde o certifikát EU typu,“ řekl CNN Prima NEWS Ladyr.

Certifikát výzkumného ústavu bezpečnosti (VÚBP), jak Ladyr uvádí, firma ale získala až 4. února 2021, tedy později než své respirátory na trhu měla. Do té doby v Česku fungovala na výjimku ČOI.

Aktuálně by tak jejich respirátory měly splňovat požadovanou normu EN 149 a prošly i parafínovým testem, ač podle Ladyra není zcela nutné, aby přesně tento test byl povinný.

„Nepřijde mi korektní, aby tu byl nutný parafínový test. Je to trochu lobby nano společností, ale jsem rád, že ji máme,“ dodal Ladyr. Všechny respirátory tak budou mít označení FFP2.

To, že firmy na výjimky prodávali i po jejich skončení popsal CNN Prima NEWS ředitel České agentury pro standardizaci Zdeněk Veselý.

„Ten, kdo dodával na trh po 15. červnu, kdy ČOI přestala přijímat žádosti o výjimky a neměl platnou certifikaci CE, dodával po uplynutí platnosti výjimky nelegálně. Ti, kdo dodávali, si měli během trvání výjimky, která trvala tři měsíce, certifikaci dodělat. Maska musí být označena třídou ochrany, dále označením CE a číslem notifikované osoby. Je-li maska označena například FFP2, splňuje požadavky normy ČSN EN149+A1,“ řekl CNN Prima NEWS Veselý.

Respirátory si samozřejmě můžete koupit i přes internet – i tam by ale mělo být jasně patrné, jaké certifikáty respirátor má.

Kolik za respirátor zaplatit?

Cena za kvalitní respirátor se pohybuje od 10 korun výš. Rozhodně ale aktuálně nestojí třeba 30 korun, pokud na nějaký takový narazíte, věřte, že obchodník na vás chce jen vydělat. Naopak ale nestojí ani 4 koruny, což stál třeba tento respirátor z Aliexpressu. Na takové raději rychle zapomeňte.

Cena od jara, kdy bylo respirátorů nedostatek, rapidně klesla. Nebylo výjimkou, že stál i 150 korun. Nyní se ale ustálila a osciluje mezi 10 až 15 korunami, právě podle kvality produktu. Výrobci ale předem upozorňují, že cena i přes odpuštění DPH moc dolů nepůjde.

„Nám snížení DPH moc nepomůže. Je to především tlak na obchodníky. Z našich velkoobchodních cen rozhodně nejsme schopní slevit 20 procent. Za 7 korun není možné respirátor ani vyrobit,“ řekl CNN Prima NEWS manažer firmy Cool Agency Evžen Brunclík.

Na českém trhu jsou ale i respirátory, které můžete dokonce použít víckrát a tím se vám na první pohled vyšší cena nakonec ještě sníží.

„Podle našeho testování je respirátor možné nosit tři až pět dní, pokud se ošetří tzv. UVC zářením. Cena 42 korun bez DPH, která je ale pouze pro drobné uživatele, se tak výrazně sníží. Pro velkoodběratele je ještě nižší. Vydáváme se v podstatě inovátorskou i ekologickou cestou,“ uvedl pro CNN Prima NEWS majitel firmy Balerina Prokůpek.

Respirátory na více použití se po každém z nich vloží do sterilizátoru a následně je možné je znovu použít. Sterilizátor se dá koupit v téměř každé prodejně elektra, případně na internetu a stojí kolem 1000 korun.

„Snad si někdo stále ještě nemyslí, že třeba rolák může bránit tomu, aby vir pronikl do těla? Povinné respirátory hlavně pro zdravotnictví už měli zavést dávno. A když někomu svědomí dovolí, že doveze mizerný produkt, o kterém ví, že je mizerný, a nabízí ho nemocnicím, ví, že nedělá správnou věc... Za to mi žádné peníze nestojí,“ uzavírá majitel jedné z českých firem Petr Prokůpek.

Je tak jen na každém z nás, jak moc se rozhodneme do svého zdraví investovat a zda skutečně požadujeme produkt, který nás před nákazou ochrání, nebo jen kus látky přes ústa, aby to vypadalo, že dodržujeme vládní nařízení.

Tagy: