Summit Bidena a Putina: Strnulé úsměvy, pompézní konvoj a pořádné faux pas

Dlouho očekávaný mítink šéfa Bílého domu Joea Bidena a ruského lídra Vladimira Putina je již v plném proudu. Ve švýcarské Ženevě se to jen hemží novináři, diplomaty i přihlížejícími davy. Úvod summitu byl ale spíše rozpačitý, oba lídři působili nervózně a před novináři si příliš nepovídali.

„Vždycky je lepší promluvit si osobně,“ řekl Biden na úvod setkání Putinovi, o kterém před časem prohlásil, že je „zabiják“. Šéf Kremlu mu na oplátku poděkoval, že navzdory nabitému programu summit v Evropě zorganizoval.

V Ženevě oba státníky přivítal švýcarský prezident Guy Parmelin. Putin s Bidenem si letmo podali ruku a vkročili do historické vily, jejíž stěny budou naslouchat jejich několikahodinovému jednání. Oba prezidenti do budovy vkročili samozřejmě v doprovodu svých delegací, za Američany se mítinku účastní i ministr zahraničí Antony Blinken, za Rusy šéf zahraničí Sergej Lavrov.

Před novináři se politici příliš nerozpovídali. Podle CNN se navíc štáby ve vile chovaly hlučně, a začátek schůzky tak byl velmi rozpačitý.

Pořádné faux pas se ale mezitím událo na internetu, kde novináři Washington Post v emailovém zpravodajství omylem informovali, že započal summit Donalda Trumpa a Vladimira Putina. Svůj přešlap bleskově napravili, píše The Guardian.

Putin s Bidenem se mezitím stáhli do ústranní a rozehráli rétorickou partii protkanou řadou citlivých témat. Jejich mítink skončí až kvečeru.

Tagy: