Sundal roušku a zasalutoval. Trump opustil nemocnici a je zpátky v Bílém domě

Sundal roušku a zasalutoval.Trump opustil nemocnici

Americký prezident Donald Trump v pondělí večer opustil Národní vojenské zdravotnické centrum Waltera Reeda a zamířil do Bílého domu. Hned po svém návratu si na balkonu Bílého domu sundal masku a zasalutoval vojákům. Trump přitom ještě nemá zcela vyhráno, jeho léčba bude nadále pokračovat.

Zatímco americká liberální média spekulují o nálezu na jeho rentgenu plic, Trump se chystá pokračovat v kampani. Podporovatelům vzkázal, „ať se nemoci nebojí“ a nenechají virus „dominovat nad svými životy“.

„Dozvěděl jsem se toho tolik o koronaviru a jedna věc je jasná. Nenechte mu nad sebou nadvládu. Nebojte se toho. Porazíme ho. Máme nejlepší lékařské vybavení a nejlepší léky,“ řekl Donald Trump ve videu, které umístil na Twitter krátce po svém návratu do Bílého domu. Podle svých slov si byl přitom rizika nákazy koronavirem dobře vědom, musel ale národ vést. „Stál jsem v přední linii. Vedl jsem. Nikdo, kdo je vůdcem, by neudělal to, co já,“ pochválil se prezident.

Podle imunologa a člena krizového týmu Bílého domu doktora Anthony Fauciho může za dobrým stavem prezidenta stát i experimentální lék vyvinutý společností Regeneron. „Jsem silně přesvědčen, že za jeho zlepšeným stavem je právě tento lék. Nemůžeme to nicméně prokázat, dokud nebudou provedeny studie, které potvrdí, že funguje,“ řekl v rozhovoru pro CNN.

Za sundání roušky si Trump vykoledoval odsouzení některých médii

Bezprostředně po svém příletu z několika desítek minut vzdálené nemocnice prezident vystoupal na otevřený balkon Bílého domu, kde si sundal masku a několikrát zasalutoval vojákům. Toho si okamžitě všimla americká média. „Odložením masky se viditelně snaží prezident ukázat svoji sílu, nebo se možná jedná o symbol vzdoru,“ uvedl moderátor NBC Lester Holt.

Vedle prezidenta se nedlouho poté objevil fotograf Bílého domu, který jej na balkoně několikrát vyfotil. „Doufám, že ví, co tam dělá. Může to být pěkně nebezpečné, jelikož prezident je jistě velmi nakažlivý,“ prohlásil o fotografovi s nasazenou ochranou maskou komentátor CNN Wolf Blitzer. Podle něj navíc prezident vysílá odložením roušky „nesprávné gesto.“

Trump: Možná jsem imunní

Prezident také ve svém videu potvrdil, že o nakažlivosti viru ví a zaspekuloval, zdali nezískal proti koronaviru imunitu. „Vím, že existuje riziko, že existuje nebezpečí. To je v pořádku. A teď je mi lépe a možná jsem imunní? Nevím. Nenechte ho (virus) dominovat nad svými životy. Jděte ven a buďte opatrní,“ doporučil lidem svérázně prezident.

Lékaři zatím neví, zda jedinci po prodělání COVID-19 získají proti nemoci imunitu, popřípadě jak dlouho by mohla trvat. „To by vyžadovalo sledování významného počtu lidí, kteří by byli opět vystaveni viru. Zároveň by muselo být určeno, zda jsou nemocní,“ řekla v září pro web Healthline imunoložka z lékařské fakulty University of Washington Lauren Rodda.

Jejímu týmu se přesto podařilo zjistit, že protilátky proti viru jsou zachovány nejméně tři měsíce. Výsledky výzkumu ještě musí projít odborným přezkoumáním. S podobnými výsledky ale přišli i islandští vědci, kteří svoji studii na 1 107 pacientech publikovali v odborném časopise The New England Journal of Medicine. Vědci objevili, že pacienti, kteří se zotavili z COVID-19 a měli pozitivní test na protilátky, si je uchovali čtyři měsíce.

Tagy: